• tik tok

Jasmin Imamović: Panonska jezera su moja velika ljubav

Jul 20, 2022

Do realizacije prve faze Kompleksa Panonskih jezera došlo je izgradnjom velikog jezera u julu 2003. godine. Nakon tri godine rada prvog jezera i ostvarenih pozitivnih finansijskih rezultata, 2006. godine izgrađen je arheološki park u obliku neolitskog-sojeničkog naselja sa muzejskom postavkom koja govori  o kontinuitetu življenja na prostoru grada Tuzle još iz doba neolita. U 2008. godini se pristupilo izgradnji drugog slanog jezera u neposrednoj blizini prvog. Također krenuli su i radovi na izgradnji slanih slapova na sjevernoj strani kompleksa. U septembru 2012. godine otvoreno je i treće po redu panonsko jezero, manjeg kapaciteta od prethodna dva, ali i dalje spremno da ugosti oko 2500 kupača dnevno. Kombinovano, tri Panonska jezera i slani slapovi, odnosno kompleks Panonskih jezera, može da ugosti oko 17.000 gostiju dnevno.

Idejni tvorac projekta je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

„Ja sam ponosan na Panonska jezera. Ovaj kompleks mi je velika ljubav. Nigdje na planeti zemlli, a obišao sam mnogo toga, ja se ne osjećam bolje nego na Panonskim jezerima.“ – priča Imamović za Balans.

Zasluge za realizaciju ovog megaprojekta pripadaju i njegovim saradnicima, za koje Imamović kaže, da su uradili lavovski posao.

„Radi se o realizaciji mog sna, moje ideje, realizacije ne bi bilo da nije bilo povjerenja građana i da nije bilo mog tadašnjeg vrijednog tima“ -ističe Imamović.

Detalje pogledajte u video izjavi