• tik tok

Slijepi spisatelj Ibrahim Milanović: Mrak ne znači kraj

Jul 21, 2022

Knjiga „ Pobjeda nad mrakom“ promovisana je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli. To je treći roman autora Ibrahima Milanovića iz Gornjeg Vakufa. Autor je slijep, a autobiografskom knjigom želi pokazati slijepim osobama da, mrak ne znači kraj.

Ibrahim Milanović oslijepio je usljed ranjavanja u proteklom ratu. Prilagoditi se na novi način žviota i druge uslove, za njega je bilo izuzetno teško. No, nije odustao.
„ Naravno treba vremena i truda da se čovjek rehabilituje i osposobi za neke nove i druge poslove. Recimo, u domaćinstvu. Da koristite nekakve druge metode. Ne možemo mi slijepa lica da radimo isto kao oni što vide. Recimo, usisavanje. Ne možeš birati, ovdje ima nešto, ondje nema. Ne vidimo ima li nešto “-priča autor čiji su romani prevedeni na finski.

Na njegovu sreću, živi u Finskoj gdje su uslovi sasvim drugačiji. Tamo je dobio šansu za rehabilitaciju, školovanje, kurseve, obuke te asistenta kada god ga zatreba i sve to plaća država.
„ Ako ti treba pomoć asistenta koji će s tobom ići na predavanja. Imaš pomagala koja dobiješ. Recimo, na računaru imamo sintezu govora i taj program koji nam čita šta je na ekranu koji nam čita tekstove, linkove, koješta“- pojašanjava Milanović.

Promotor knjige i njegov rođak, profesor Nedžad Milanović, kaže da je autorova borba sa životom u mraku bila teška i da je to sve opisao u romanu.
„ On je jedan veliki borac koji je upravo kao naslov knjige, pobijedio mrak. On je optimističan, ima porodicu, tri kćerke, ima uređen život, prijatelje. Ima zanimanje. Radi četvrti roman koji neće biit autobiografski. Ovo je jedna divna autobiografska proza , pogotovo kada znamo da je to zaista sušta istina“-ističe promotor.

Knjiga će biti snimljena u zvuku za slijepa lica. Iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla koje je bilo organizator promocije, naglašavaju da je Ibrahim Milanović sjajan primjer slijepim licima da i oni mogu pisati knjige, naravno, ako imaju talenta. Isto tako, mogu biti konzumenti umjetnosti ali ako im je sadržaj prilagođen.
„ U Tuzli postoji, pri NUB „ Derviš Sušić“ , Odjel za slijepe. U odnosu na Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu, fond je znatno siromašniji. U toj tamo biblioteci nama snimaju knjige na zvuk“- kaže Tifa Tučić, predsjednica pomenutog udruženja . Da treba više, smatra i Suvad Zahirović,direktor Informativnog centra za osobe sa invalidtetom „ Lotos“ Tuzla, koji je, također, slijepa osoba. On podsjeća da slijepim i slabovidnim osobama nedostaje prilagođen sadržaj na Brajevom pismu, posebni web siteovi, dostupnost medijskih sadržaja, itd. Naveo je primjer najave određenih emisija na
„ Kažu ime filma ali ne kažu koji dan i u koliko sati će film biti emitovan nego se to napiše. Puno ljudi koji ne vide, ne mogu pročitati i ostaju uskraćeni za film koji bi pogledali. Nedostatak je razumjevanja vlasti i institucija za potrebe i podršku slijepim ljudima“- kaže Zahirović i dodaje da je potrebno prilagođavanje zakonodavnog okvira i usvajanja nekih međunarodnih zakonskih normi.

(Nataša Tadić)