• tik tok

Čelić dobija obdanište, Teočak pijacu

Jul 18, 2022

Predstavnici opština Teočaka, Kladnja, Doboj Istoka, Sapne i Čelića su danas potpisali ugovor sa Vladom Tuzlankog kantona o dodjeli sredstava za realizaciju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave.

Za ove namjene je planirano 1,65 miliona KM. Od tog iznosa, posebno ide 250.000 KM za Opštinu Čelić zbog nedavnih poplava. Opština će u narednom periodu prioritetno usmjeriti ta sredstva. Osim toga, Čelić je dobio 100.000 KM.

” To su sredstva za projekat obdaništa i sa tih 100.000 KM, mi završavamo obdanište što se tiče građevinskih radova. Ostaje nam još opremanje. Ovo je prvo obdanište na području Čelića. To je izuzetno važan projekat i važna su nam ova finansijska sredstva”- rekao je Admir Hrustanović, načelnik Opštine Čelić. Opština Sapna je za dva projekta, rekonstrukciju putne infrastrukture i izgradnju poslovno-proizvodnog objekta dobila 385.514 KM. Kladanj je dobio 246.728 KM za rekonstrukciju grijnog sistema u zgradi Opštine i rekonstrukciju ulica i puteva na području svih mjesnih zajednica. Za izgradnju sportske dvorane MZ Brijesnica Mala u opštini Doboj Istok – Faza III i izgradnju i rekonstrukcija lokalnih puteva, Opštini Doboj Istok je odobreno 200.467 KM.

Opština Teočak dobila je 462.616 KM,  za izgradnju pijace u centru Teočaka, pojasnio je Tajib Muminović, načelnik pomenute opštine.

” Ono što je važno, ova sredtva se ne mogu koristiti za plate, materijalne troškove i deficit u budžetu. Sredstva moraju biti namjenjena programi javnih investicija kantona i mislim da svi načelnici mogu biti zadovoljni jer se takvi projekti odobravaju. Kokretno za Teočak je to izgradnja pijace sa parking prostorom, saobraćajnicom u centru. Bitan i značajan projekat za stanovnike Teočaka”- izjavio je Muminović te dodao da ima još projekata koja će biti potrebno realizirati u budućnosti.

Raspodjela sredstava izvršena je prema kriterijima propisanim Zakonom o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu, što je uveliko doprinijelo transparentnosti raspodjele predviđenih sredstava, tvrdi kantonalni premijer.

” Želim pohvaliti selekciju projekata koji su delegirani. Mislim da su zaista to projekti od kojih će građani opština imati višestruku korist”- rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Nataša Tadić