• tik tok

Bamija sa teletinom: Begovsko jelo

Jul 2, 2023

S obzirom na sva ljekovita sredstva kojima se bamija može podičiti, trebali bismo je češće uvrstiti na jelovnik. Ako niste sigurni šta tačno uraditi s bamijom, ovaj recept će vam se svidjeti. U slučaju da pronađete svježu bamiju, čistite je jako oštrim nožićem tako da joj odstranite nepotrebne dijelove (dio s peteljkom i vrh), a da pritom ne oštetite samu mahunu iz koje bi u protivnom mogla iscuriti sluz koja kasnije daje jelu karakterističan okus te pomaže pri zgušnjavanju umaka. Ono što je također bitno naglasiti je da bamiju treba dobro osušiti svaki put kad je perete.

Prilikom kupnje sušene bamije imajte na umu da će njen volumen značajno porasti nakon namakanja. Sušena bamija se obično prodaje nanizana u lanac, a jedan lanac je težine svega približno 5g! Sušenu bamiju namočite i kad poveća volumen, spremna je za upotrebu. U nastavku vam doinosimo recept za bamiju sa teletinom.


Potrebno: Vijenac bamije, 350 grama teletine sa plećke ili vrata, luk- dvije glavice, veća mrkva, kašika paradajz sosa, malo crvene paprike, kašičica bibera, pola kašike vegete, suhi peršun, malo svježeg peršuna.

Priprema: Prodinstati nasjeckani luk na zagrijanom ulju da malo omekša, dodati mrkvu i još malo dinstati. Na to dodati isjeckano meso na kockice, začiniti vegetom, biberom i sa malo paprike (mala kasičica). Kad se meso malo uprži ,podliti sa temeljcem ili mlakom vodom. Samo da voda pokrije meso i povrće. Poklopiti  poklopcem i neka se kuha. Bamiju oprati, u malu šerpicu nasuti malo vode da prokuha, ubaciti bamiju nakratko pa je izvaditi. Staviti opet vode da kuha i nacijediti malo limuna ili dodati kašiku sirćeta. Kad bamija malo omekša izvaditi je. Ubaciti je u šerpu sa mesom kad je meso već skoro skuhano. Neka se sve zajedno dokuha. Mlaku vodu pomalo dodavati jelu, ako je potrebno. Na kraju zgusnuti saft sa kasikom sos paradajza i posuti sa isjeckanim svježim peršunom. Pustiti da još par minuta kuha.

Prijatno.

(Balans/Bosanska kuninja)