• tik tok

Kušlat: Džamija do koje se dolazi isključivo maksuz

Jun 28, 2023

Foto: Balans

Bosna i Hercegovina je zemlja prepuna džamija. Jedna se ipak izdvaja, po mnogo čemu. Kušlat džamija kod Zvornika. Uska šumska staza jedini je put kojim vjernici i znatiželjnici dolaze do Kušlat džamije, izdignute kraj puta prema Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine.

Jedinstven je ovo vjerski objekat izgrađen u ranom osmanskom periodu, između 1460.i 1480. godine, smatra se jednom od najstarijih džamija u BiH.

Džamija, do koje se može doći samo pješačenjem, uskim šumskim putem, porušena je tokom agresije na BiH 1993. godine, kao i brojne druge džamije i mektebi u Podrinju.

U džamiji se ne obavlja redovno džuma-namaz. Obično se organizira klanjanje džume trećeg petka u ramazanu te godišnje okupljanje i džuma-namaz zadnjeg petka u augustu.

– Džamija ima svoje legende, ali ima i svoju bogatu historiju. Bila je a i sada je inspiracija umjetnicima. Tako da svi koji je posjete zažele da posjetu ponove – kaže Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik

Osim historijske važnosti, brojne putnike namjernike privlači i atraktivna lokacija na kojoj je džamija smještena. Za mnoge je izazov penjati se 500 metara uz oštru liticu.

– Zbog toga i drugih razloga veoma često se najave posjete. Radi se o grupama i pojedincima iz Bosne i Hercegovine, ali i strancima. S obzirom na to da je džamija odmaknuta od najbližeg naselja, potrebno je najaviti se, da bi se dobio ključ i time posjeta bila potpuna – ističe Muharemović.

Da bi stigli do ove džamije neophodno je pješačiti oko pola sata uz stepenice. Zato kažu da se do Kušlat džamije, isključivo dolazi maksuz.

(Balans)