• tik tok

(FOTO) Banjalučanin u Japanu: Zadivljen sam tim ljudima i njihovom kulturom življenja

Jun 4, 2023

Foto: Privatni album

Piše: Aleksandar Talić

Nije neuobičajeno da se osjećate preplavljenim kada krenete na putovanje u Japan, posebno ako počinjete u užurbanim gradovima poput Tokija ili Osake. Jarka neonska svjetla, bučni zvuci i gužva mogu biti izazovni, posebno kada se radi o jetleg-u. Ipak, dok budete putovali zemljom, postepeno ćete početi da cijenite izrazitu mješavinu reda i haosa koji Japan čini tako fenomenalno jedinstvenim!

Kada sam prvobitno planirao svoje putovanje u Japan, očekivao sam da ću naići na mnoge nepoznate znamenitosti i običaje. Međutim, nisam ni slutio koliko ću se zaljubiti u kuhinju! JAPANCI SU JE DOVELI DO PERFEKCIJE!

Od ukusnih ramen nudli od svinjskih rebara u Osaki, pa sve do ukusnog sušija u Kjotu, jednostavno nisam mogao da se zasitim ukusa. Bilo je tu i bezbroj novih i uzbudljivih jela za probati, kao što su kisela prepeličja jaja (da, dobro ste čuli ), što je večere u Japanu učinilo nezaboravnom kulinarskom avanturom. Toplo preporučujem uživanje u tradicionalnom japanskom obroku sa više sluzenja koji se zove kaiseki, koji nudi primamljiv uvid u bogatu kulinarsku kulturu zemlje.

Ako razmišljate o putovanju u Japan, ono što vam zasigurno može olakšati putovanje  u Japan je Japan Rail Pass, ili JR. Ova ekskluzivna karta za turiste omogućava vam da putujete zemljom s lakoćom i udobnošću vozom, što je kulturno iskustvo koje je nesumnjivo vrijedno troška. Poprilično skupo, ali ukoliko planirate da obilazite više znamenitosti na glavnom ostrvu Honshu, možete uštediti sa ovom ponudom. Svakako, vožnja japanskim vozovima je iskustvo za sebe – brzina od 320 km/h i udobnost, je zasigurno “ekološka budućnost” koju Japan već živi.

Dok istražujete Japan, možda ćete naići na kafiće sa životinjama, kao što su kafići sa ježevima, kafići sa vidroma i barovi sa kucnim ljubimcima, poput mačaka. Međutim, neophodno je napomenuti da neke od ovih ustanova možda ne tretiraju svoje životinje s najvećom pažnjom i poštovanjem!

Japan je oduvek bio mesto koje me je fasciniralo. Od hrane do kulture, oduvijek sam znao da želim jednog dana posjetiti Japan. I upravo sam to uradio prije nekoliko sedmica. Proveo sam dvije sedmice putujući po Japanu, posjećujući gradove kao što su Tokio, Kjoto, Nara, Osaka, pa čak i ostrvo Okinava i glavni grad ostrva, pod nazivom Naha. Bile su to nevjerovatne dvije sedmice koje nikada neću zaboraviti. Prvi grad koji sam posjetio bio je Tokio. Tokio je velika metropola,užurbana, pun života i energije. Prvi dan u Tokiju proveo sam istražujući grad, posjećujući mjesta kao što su Tokyo Tower i Meiji Shrine. Sljedećih nekoliko dana proveo sam “jedući moj put kroz grad” – cilj je bio isprobati sve vrste japanske hrane koju nikada prije nisam probao. Od sušija preko ramena do okonomijakija, probao sam sve i svidio mi se svaki djelić.

Nakon Tokija, otišao sam JR vozom za Kjoto. Kjoto je mnogo mirniji grad od Tokija, ali ima svoj šarm. Grad hramova i svetinja. Jedno od mojih omiljenih mjesta u Kjotu bilo je svetište Fushimi Inari. Svetište je poznato po hiljadama kapija torii, koje stvaraju prekrasan narandžasti tunel kroz koji možete proći. Bio je to zaista prizor za vidjeti.

Sljedeća je bila Nara. Nara je mali grad, ali bogat istorijom. Bio je to prvi stalni glavni grad Japana i dom je nekih od najstarijih hramova i svetilišta u zemlji. Jedan od najvažnijih trenutaka mog boravka u Nari bila je posjeta Todaiji hramu. Hram je dom najveće bronzane statue Bude na svijetu, i to je zaista prizor za vidjeti. I taman kada pomislite da ste vidjeli sve, naiđete na Nara park u kojem zive primitomljeni jeleni, koji na svaki vaš Ojigi (japanski naklon korišćen u svakodnovnom pozdravljanu), uzvrate istim. Mit kaže da su oni pripitomljeni od cara koji ih je naučio ovome. Zaista, nevjerovatno iskustvo koje nas navodi zapitati se, koliko mi ljudi možemo naučiti od životinja i prirode koja nas okružuje. Nara je grad mira i produvljenosti. Iz nje ćete ponijeti osjećaj unutrašnjeg sklada i vječite potrage za nečim višim, sklad prirode i života, život vječne harmonije.

Nakon Nare, krenuo sam u Osaku. Osaka je veliki grad poznata po svojoj hrani i nije me razočarala. Naprotiv! Onaj ko želi da posjeti Osaku, poznatu kao prijestonica hrane u Japanu, mora da planira na nepozeljnog gosta: par kila više, koje će da vas prate u odlasku J. Jedući kroz grad i pokušavajući sve od takoyakija do kushikatsua, čovjek se zapita: Kako je moguće da baš ništa nije neukusno?

Vjerovatno, glavna atrakcija pored hrane je i sam zamak Osaka. Amerikanci bi rekli “Must see”. Kanal koji okružuje dvorac,  je odlično mjesto za šetnju i uživanje u krajoliku.

Na kraju moga putovanja sam odleteo na ostrvo Okinava, udaljeno oko 3 sata leta južno od glavnog osrva u Južnom kineskom moru, ovaj tropski raj i nije na glavnoj turističkoj ruti, pa bi se reklo da je kao takav skriveni dragulj pri putovanju u Japan. Okinawa je malo ostrvo, poznato je po svojim prekrasnim plažama i kristalno čistom moru. Nekada je prizore tesko opisati riječima, pa bih vam svakako preporučio pogledati slike – one će reći ono što je tako teško opisati. Tirkizno plavo more i biljni i životinjski svijet, tako upečatljiv i jedinstven. Vrijeme na Okinawi sam proveo opuštajući se na plaži i kupajući se u okeanu.To je bio savršen način da završim svoje dvonedeljno putovanje u Japanu.

Tokom svoje posete, stalno sam bio zadivljen ljudima i njihovom kulturom življenja. Svi koje sam upoznao bili su tako ljubazni! To je moje putovanje zaista učinilo posebnim. Također sam bio iznenađen koliko su gradovi čisti i sigurni. Nikada se nisam osećao nesigurno tokom svog boravka u Japanu.

Za kraj, moja dvonedeljna poseta Japanu bila je neverovatno iskustvo. Toplo bih preporučio posjetu Japanu svima koji su zainteresovani za japansku kulturu i istoriju. Zemlja izlazećeg sunca, koja ostavlja bez daha svojom  bogatom istorijom, usko vezana za prirodu koja je okružuje i stilom života koji savršeno živi modernost, čuvajući svoju tradiciju i duh starih vremena.

Sayonara Japan, hvala za sve i do skorog viđenja!

(Balans)