• tik tok

Čas odjeljenske zajednice ulazi u nastavnu normu u školama u TK

May 29, 2023

Foto: Facebook

Čas odjeljenske zajednice od septembra će ući u nastavnu normu u školama u Tuzlanskom kantonu, rečeno je danas na sastanku predstavnika Vlade i sindikata.

O pedagoškim standardima, danas su u Tuzli razgovarali Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona, Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke, Suad Mustajbašić, ministar finansija, Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja odgoja nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Tuzla i Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona.

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da u novoj školskoj godini neće na snagu stupiti odredba po kojoj čas odjeljenske zajednice ulazi u nastavnu normu, predstavnici sindikata imali su potrebu da o tome razgovaraju sa članovima Vlade TK.

Na sastanku je istaknuto da je Vlada TK upoznata sa činjenicom da razrednici rade značajan posao koji se često odnosi i na oblast socijalnog rada, te je krucijalna komponenta odgojnog djelovanja škole.

Pogotovo sada kada su u regionu u fokusu potresne priče o povećanom nasilju, jedan od načina prevencije jeste i rad razrednih starješina sa učenicima, a cilj Vlade TK i nastavnika je bojlji odgojni i obrazovni proces, rečeno je danas.

(Balans/ Ured za informisanje Vlade TK)