Ramazan u BiH ima posebnu draž, a trenutke kada nastupi akšam (sumrak) i pukne top, popale se kandilji na munarama džamija i sa njih se začuju ezani, građani naše zemlje većinom dočekuju pokraj sofri punih ukusnih jela. Mi vam za danas predlažemo rolovanu teletinu, koja s može spremiti za oko 90 minuta.
Potrebno je:
- 1 kg telećeg mesa
- 5 dl ulja
- 1 kašika začina
- mljeveni biber
- peršunov list
- zelena salata
- so
Teleće meso bez kostiju (šareno meso od buta), oprati, posoliti, premazati uljem i posuti začinima. Zaviti ga u rolnu, uvezati čistim bijelim koncem, preliti uljem i staviti u dobro zagrijanu rernu. Peći oko jedan sat, često prelivajući sokom u kome se teletina peče. Pečeno isjeći u rolat-šnite i preliti sokom u kome se meso peklo.
Garnirati barenim povrćem ili pečenim krompirom i dekorisati peršunom i listovima zelene salate. Prije teletine, predlažemo pileću supu.
(Balans)