• tik tok

Konkurencija gulašu: Kako napraviti ukusan pileći paprikaš

Mar 5, 2023

Pravi pikantni, aromatični pileći paprikaš poslužite uz široke rezance ili pilav, a skuhajte ga baš po ovom receptu, ne zaboravite dodati kašiku kiselog vrhnja.

Svima dobro poznati pileći paprikaš još je jedno jelo mađarskih korijena koje redovno kuhamo i rado jedemo, a volimo ga jednako kao i gulaš. Ovisno o ukusima, može biti pikantniji ili nešto blaži, no kako god ga spremili, teško nam se zaustaviti samo na jednom tanjiru. Ako niste dugo skuhali pileći paprikaš, prisjetite se recepta i skuhajte ga već za današnji ručak.

 Sastojci:

1 kg piletine
2 glavice luka
3-4 režnja bijelog luka
150 g korijena celera
2 mrkve
1 svježa paprika
250 g paradajza
150 ml bijelog vina
2 lovorova lista
2 kašičice mljevene slatke paprike
pola kašičice mljevene ljute paprike
1 kašika brašna
so, biber
ulje

Priprema:

1. Cijelo pile izrežite na komade ili koristite već narezane, vama omiljene komade piletine. Nasjeckajte nasitno luk, bijeli luk, celer i mrkvu. Svježu papriku narežite na kockice.

2. U posudi zagrijte ulje pa dodajte luk, dinstajte ga 5 minuta te potom dodajte i ostalo povrće. Nastavite dinstati dok povrće malo ne omekša.

3. Dodajte meso, kratko ga propecite, dodajte brašno, podlijte bijelim vinom. Zatim dodajte mljevenu crvenu papriku, začinite biberom i soli, ubacite lovorov list pa podlijte vodom tako da pokrije sve sastojke u posudi. Nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.

4. Dodajte sjeckani paradajz, poklopite i kuhajte narednih 30-45 minuta, odnosno dok meso ne bude kuhano.

5. Za prilog skuhajte široke rezance, palentu ili slani krompir pa poslužite u dubokim tanjurima uz dodatak kiselog vrhnja.

(Balans)