• tik tok

Stiglo je ljeto

Jun 21, 2022

Kalendarski danas počinje ljeto i trajat će do jesenske ravnodnevnice 21.septembra. U BiH ovih dana je veoma toplo i živa u termometru prelazi 30 stupnjeva Celzijevih. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH objavili su niz preporuka za stanovnike kako da se zaštite usljed visokih temperatura te preporučili da se građani ne izlažu suncu bespotrebno.

Onima koji, ipak, moraju biti na suncu, preporučuje se da ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavaju sunce od 10 do 18 sati. Isto tako, treba nositi laganu i prozračnu odjeću, smanjiti tjelesne aktivnosti, piti vodu. Potrebno je i zaštiti kožu i oči, nositi šešir ze koristiti kremu sa UVA/UVB zaštitom.  Preijedlog struke je i da se jede lagana hrana.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 14; Ivan-sedlo 16; Bugojno 17; Drvar i Livno 18; Jajce, Sarajevo, Sokolac i Srebrenica 19; Sanski Most i Zvornik 20; Prijedor, Trebinje i Zenica 21; Bihać, Doboj, Mostar i Tuzla 22; Banja Luka 23; Bijeljina i Gradačac 25°C.


Kako su najavili iz Federalnog hidrometerolološkog zavoda, danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano veći dio dana. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i grmljavina, uz moguću pojavu grada, se očekuju u sjevernim, sjeveroistočnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C.

( Balans)