• tik tok

Vlada FBiH potvrdila navode sindikata: Šta će biti sa rudnicima „Kreka“ i „Zenica“?

Feb 24, 2023

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine je dostavila izjašnjenje Savezu samostalnih sindikata rudnika FBiH, a koje se tiče priče o pokretanju stečajnog postupka u rudnicima “Kreka” i “Zenica”.

Iz Federalne vlade je pojašnjenjo da je vlada na sjednici 2.februara, razmatrala akt pod nazivom “Informacije o uslovima i načinu pokretanja stečajnog postupka za Rudnike “Kreka” i “Zenica”. Taj dokument su  potpisali generalni direktor “Elektroprivrede” i predsjednik Nadzornog odbora te je dostavljen putem Federalnog ministartsva energije, rudarstva i industrije.

Na istoj sjednici je Vlada donijela zaključak kojim je zadužila “Elektropivredu” kao vladajuće društvo koje vrši upravljačka prava po osnovu državnog kapitala, da dodatno sagleda i analizira porektanje predstačjnog postupka u pomenutim rudnicima, a  vodeći računa o potrebnim količinima uglja u narednim godinama i elektroenergetskom bilansu.

“Također, istim zaključkom, Vlada FBIH je konstatovala da je shodno Uredbi o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBIH,  ne vrši ovlaštenja u navedenim rudnicima te da iz tog razloga, Vlada FBIH, nije nadležna za davanje saglasnosti za pokretanje predstečajnog postupka, odnosno, stečajnog postupka, za rudnike koji su u sastavu koncerna “Elektroprivrede”. Imajući u vidu da Vlada FBIH nije donijela nikakav akt kojim se daje saglasnost za pokretanje stečaja u “Kreki” i “Zenici”, samim tim ne može ni pokrenuti stavljanje van snage  nečega što što nije niti donijela”- obrazložila je Federalna Vlada.

Podsjećamo, Sindikati rudnika su jasno i glasno poručili nedavno da neće dozvoliti stečaj. Istovremeno su uprava i prokurist “Kreke” održali press konferenciju za medije sa nimalo oprimističnim prognozama. Nakon toga se oglasila i “Elektropivreda” iz koje su tvrdili da nisu pokrenuli stečaj već da su informisali Vladu o izuzetno teškom stanju u Rudniku „Kreka“ uzrokovanom kontinuiranim padom proizvodnje, produktivnosti, prihoda i posljedično rastom dugovanja prema povjeriocima i gubitaka, ukazujući da je Rudnik „Kreka“ ispunio uslove za stečaj kao i Rudnik „Zenica“.  No, javnost nije dobila nikakve informacije od “Elektorpivrede” šta će biti dalje. Umjesto toga, ovo javno preduzeće, raspravlja o sindikatima u rudnicima.

“Elektroprivreda BiH izvjesno vrijeme upozorava i na činjenicu da rukovodstvo Sindikata svojim aktivnostima, zahtjevima, organizacijom štrajkova i neposluha radnika u rudnicima, prijetnjama i ucjenama, izlazi iz zakonskih okvira. Identičan način postupanja sindikalno rukovodstvo primjenilo je i u posljednjim istupima, najavljujući opći bunt i nerad, čije će posljedice u slučaju provedbe, snositi svi građani Federacije BiH”- između ostalog je rečeno iz “Elektroprivrede”.

Hoće li i kako rudnici Federacije izvući se iz dubioze, niko ne zna. Dugovanja su veća od 400 miliona KM. Odgovornost za stanje u rudnicima ne želi niko preuzeti, a ruke peru svi i od mogućnosti otvaranja stečajnog postupka. U slučaju stečaja, najviše će ispaštati radnici, jedina je istina.

(Balans)