• tik tok

(FOTO) Ugledni Forbes turistima predložio Doboj  

Jan 10, 2023

Grad Doboj u Bosni i Hercegovini je među pet gradova na Balkanu koji se našao na Forbesovoj listi kao potcijenjeni grad na Balkanskom poluotoku.

Osim Doboja, ugledni svijetski medij Forbes spominje i Varnu u Bugarskoj, Berat u Albaniji, Ohrid u Sjevernoj Makedoniji te Niš u Srbiji.

Bogat slikovitim plažama, visokim planinama i ogromnim nizom drevnih znamenitosti koje treba istražiti, Balkanski poluotok  je savršeno za dugi odmor, piše Forbes.com i dodaje da je posebno zanimljivo što veliki dio tog područja nije na meti međunarodnih turista.

Dok su hrvatski gradovi poput Splita i Dubrovnika doživjeli kolosalan porast turizma u posljednjih nekoliko godina, postoji mnoštvo destinacija diljem poluotoka koje nude sličnu zadivljujuću arhitekturu, nedovoljno istraženu.

Među nedovoljno cijenjenim balkanskim gradovima, Forbes navodi i Doboj.

 „Povijesni grad Doboj dom je jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina izgrađena je u 13. stoljeću za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tokom godina doveli do njenog uništenja i rekonstrukcije gotovo dvadeset puta. Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i kušanju bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište koje posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama”, piše u tekstu Forbes.com.

A o Doboju se može mnogo toga reći. Njegov specifičan geografski položaj,  oduvijek je uticao na smjer i ritam njegovog razvoja. Smješten ispod obronaka Ozrena, Trebave i Krnjina, a u zagrljaju tri rijeke, Doboj je vječno bio i ostao važna raskrsnica drumskog i željezničkog saobraćaja. O tome svjedoči podatak da je još 1864. godine kroz ovaj grad, od Broda prema Sarajevu, izgrađen prvi makadamski put, 1979. godine puštena je u saobraćaj uskotračna pruga Brod-Doboj, a nekoliko mjeseci kasnije voz je krenuo i prema Sarajevu. Doboj je u nekadašnjoj Jugoslaviji predstavljao jedno od najvećih željezničkih čvorišta.

Grad posjeduje i veoma atraktivne i značajne turističke kapacitete, kao što su Dobojska tvrđava, Sportsko-rekreativni centar Preslica i Goransko jezero, itd.