• tik tok

Zuhdija Tokić: Tona uglja je 126 KM, a Elektroprivreda nama plaća 48,50 KM

Sep 24, 2022

Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine najavio je jednosatni štrajk upozorenja 26.septembra u svim sindikalnim organizacijama. Razlog je taj što nisu nastavljeni pregovori oko novog kolektivnog ugovora, a koji su započeti u maju ove godine.

„U ponedjeljak svih sedam rudnika u sastavu koncerna kao i Rudnik Banovići koji su mimo koncerna, jednosatnim štrajkom upozorenja ćemo kazati uozbiljite se, dajte da pregovaramo i završimo nešto što je neupitno, a to je novi Kolektivni ugovor koji će donijeti rudarima veće plate i bolja primanja“ – kazao je za Balans Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika „Kreka“

Zuhdija Tokić

Tokić ističe da je jedan od najvećih problema rudara u FBiH, niska cijena uglja koju Elektroprivreda BIH plaća rudnicima.

„Za rudnik Kreka, prosječna cijena uglja koji se isporučuje termoelektrani je 48,5 KM, a sve je poskupilo, čelik, drvo, nafta. Nema tog ekonomiste koji će sa ovom cijenom koja se isporučuje u termoelektranu obezbijediti da rudnik posluje pozitivno“ – istakao je Tokić.

On dodaje da direktori rudnika ne žele otvarati temu poskupljenja uglja, jer čuvaju svoje pozicije.

„Svi znamo koja je cijena uglja na tržištu, znamo i cijenu električne energije koja se plasira u izvoz. Tako da smo mi u jako teškoj situaciji. Tvrdim da „Kreka“ nije spremna za predstojeću zimu. Niti smo spremili mašine, niti otkrivku koja bi osigurala proizvodnju i plasman uglja, kako građanstvu tako i Termoelektrani Tuzla“ -zaključuje Zuhdija Tokić.

Ukoliko uskoro ne dođe do nastavka pregovora sa Elektroprivredom BIH iz sindikata najavljuju i generalni štrajk te potpunu obustavu proizvodnje uglja.

(Balans)