• tik tok

Zanimljivo druženje: U Tuzli se organizuje druženje građana porijeklom iz Hercegovine

Jul 1, 2024

Foto: Balans

Prvo Druženje građana koji vode porijeklo iz Hercegovine, bit će održano 6. jula u Klubu “Zmajevo srce” u Tuzli, najavljeno je danas.

Veliki broj građana Tuzle je porijeklom iz Hercegovine. Većina njih je protjerana tokom Drugog svjetskog rata, a neki su došli u potrazi za poslom i boljim životom.

Jedan od onih koji vodi porijeklo iz Hercegovine, tačnije Bileće je i Omer Isović, inicijator ovog druženja.

“Porodica Isović je izbjegla iz Bileće usred ratnih dešavanja tokom Drugog svjetskog rata. Neki su se skrasili u Banja Luci, a moj djed, po kojem nosim ime, sa porodicom je došao u Tuzlu .Tu se uključio u Tuzlanski partizanski odred i bio njegov politički komesar. Nakon rata je zbog zasluga, postavljen za direktora prvog građevinskog preduzeća “Gradina”  u Tuzli- “ Gradina “ . Veliki broj izbjeglih Hercegovaca je dao veliki doprinos Tuzli u raznim segmentima. Tuzlu je, dakle, uvijek krasila ta otvorenost i dobrota njenih stanovnika po čemu smo i danas poznati u svijetu. Bit će ovo prilika za evociranje uspomena pogotovo starijih, ali i  prilika za nova poznanstva i druženja”- rekao je organizator.

Druženje će biti upriličeno 6.jula u 20:00 sati u pomenutom klubu, a detaljnije informacije građani mogu dobiti na kontakt telefon 062 010 943.

(Balans)