• tik tok

Za mjesec dana zabilježene 374 izborne nepravilnosti u BiH

Aug 25, 2022

Više od 370 izbornih nepravilnosti zabilježilo je 100 posmatrača Koalicije “Pod lupom” za mjesec dana, a evidentan je i problem nepopunjenih biračkih odbora, saopštila je Koalicija danas na press konferenciji u Tuzli.

Za predstojeće Opšte izbore 2022.godine ima 100 posmatrača koji su na terenu već mjesec dana. Od 374 zabilježenih izbornih nepravilnosti, najveći broj njih odnosi se na vođenje izborne kampanje u vrijeme kada je to Izbornim zakonom BiH izričito zabranjeno. Tako je zabilježno 256 slučajeva. Na plaćene oglase na društvenim mrežama odnosi se 146 prijava, a na druge aktivnosti izborne kampanje na terenu 110 prijava.

“Sa druge strane su preuranjene aktivnosti političkih subjekata koje spadaju u sivu zonu jer nisu plaćene pa ne mogu biti sankcionisane. Mi smo sve prijave koje smo imali vezane za plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama, dostavili CIK-u koja, mora se reći, u posljednja dva ciklusa sankcioniše takva ponašanja političkih subjekata i kršenja Izbornog zakona”- pojasnila je Jelena Tanasković Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom” Tuzla.

I pored prijava i sankcija, pojedini politički subjekti nastavljaju sa isitm radnjama i Kolaciji postavlja pitanje jesu li te sankcije dovoljno visoke.

“Međutim, to je nešto što ostaje da se analizira nakon izbora. Mi aplujemo na političke subjekte da poštuju Izborni zakon jer izborna kampanja formalno počinje 2.septembra”- naglašava koordinatorica.

Određeni broj gradskih i izbornih komisija ima problem sa popunjavanjem članstva u biračkim odborima, a kako članova, tako i zamjenika članova.

” Politički subjeklti nisu dostavili dovoljan broj tih kandidata i sada je na gradskim i opštinskim komisijima da taj proces okončaju. Obzirom da imaju rok do 2.septembra, vidjet ćemo hoće li uspjeti prevazići taj izazov”- rekla je Tanaskoivć Mićanović i naglasila da poslije ovog izbornog ciklusa treba se ozbiljno pozabaviti problematikom biračkih odbora koji su i ranije bili jedna od najslabijih karika u izbornom procesu.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” od 2014. godine posmatra izbore u BiH. Do sada je 18 preporuka Koalicije u potpunosti ili djelimično implementirano u izborni proces u BiH. U sklopu misije građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2022. godine planira angažman preko 2.000 nestranačkih, građanskih posmatrača izbornog dana na biračkim mjestima.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane da se prijave zaposmatrače izbora putem web stranicewww.podlupom.org ili besplatnog broja telefona 080 05 05 05. Naveli su da na isti način građani mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti.

( Nataša Tadić)