• tik tok

Vlasnik čuvene Limenke: Sve sam radio osim guljenja luka

Jul 31, 2022

Gradsku ćevabdžinicu “Limenka” kupio je davne 1968. godine Nešfet Rufati. Objekat je bio napravljen od željezne konstrukcije koja je bila obložena limom. Pa su je zbog toga mušterije i nazvale “Limenka”, a nakon toga vlasnici daju zvaničan naziv kakav nosi i danas.

Nešfetovi sinovi, Dževat i Enver su tada imali 14 i 10 god. U tim godinama su pomagali ocu onoliko koliko su mogli, a 1985. osnivač Nešfet Rufati odlazi u zasluženu penziju i posao preuzimaju sinovi.

„Ćevabdžinica Limenka je osnovana 1967. godine. Njen prvi vlasnik bio je Ćivić Numo. Moj otac Nešfet ju je kupio 1968. godine. Ćevabdžinica Limenka je od tada u našem vlasništvu“ – priča za Balans.co.ba Dževat Rufati, vlasnik “Limenke”.

Dževat je u restoranu od svoje 14. godine, kaže da je prošao sve poslove, osim guljenja luka.

„ Sve sam stanice prošao u “Limenci”. Prema tome, recept uspjeha je rad, rad i rad. Svoje znanje treba prenositi na uposlenike, upućivati ih kako treba da se radi. Ono što je također važno za uspješan rad, je zadovoljan radnik. Kad je zadovoljan radnik, onda je i mušterija zadovoljna, a svi smo mi ovdje zbog mušterija“ – dodaje Rufati.

Dževat Rufati

Iako je u penziji nekoliko godina, Dževat je skoro svaki dan u određenom periodu u ćevabdžinici, kao i njegov brat Enver koji je također penzionisan. Danas u Limenci rade Dževatovi sin i unuk, kao i Enverov sin.

„ Ja bez “Limenke” ne mogu, šta god treba, kao savjetnik sam ovdje mlađoj generaciji. Kada se pojavi neki veći problem, oni dođu kod mene i brata, sjednemo skupa i pokušamo riješiti tu prepreku. Još uvijek sam u toku svih zbivanja koja se dešavaju u ćevabdžinici Limenka“- priča nam.

Najstarija je ovo ćevabdžinica u Tuzlanskom kantonu. Dugogodišnje postojanje duguju kvaliteti usluge, a koja je nadaleko poznata.

„Kvalitet hrane, usluga i higijena su glavne tri karakteristike “Limenke, a to je i ključ našeg uspjeha.“ – kaže za kraj Dževat Rufati.

Gradska ćevabdžinica Limenka renovirana je 2010. godine i od tada ima značajno moderniji izgled nego ranije. Izgled je promijenila ali kvalitet usluge i hrane nije. On je ostao isti, po mnogima, najbolji u TK.

Detalje pogledajte u video prilogu

( Balans)