Gradsku ćevabdžinicu “Limenka” kupio je davne 1968. godine Nešfet Rufati. Objekat je bio napravljen od željezne konstrukcije koja je bila obložena limom. Pa su je zbog toga mušterije i nazvale “Limenka”, a nakon toga vlasnici daju zvaničan naziv kakav nosi i danas.
Nešfetovi sinovi, Dževat i Enver su tada imali 14 i 10 god. U tim godinama su pomagali ocu onoliko koliko su mogli, a 1985. osnivač Nešfet Rufati odlazi u zasluženu penziju i posao preuzimaju sinovi.
„Ćevabdžinica Limenka je osnovana 1967. godine. Njen prvi vlasnik bio je Ćivić Numo. Moj otac Nešfet ju je kupio 1968. godine. Ćevabdžinica Limenka je od tada u našem vlasništvu“ – priča za Balans.co.ba Dževat Rufati, vlasnik “Limenke”.
Dževat je u restoranu od svoje 14. godine, kaže da je prošao sve poslove, osim guljenja luka.
„ Sve sam stanice prošao u “Limenci”. Prema tome, recept uspjeha je rad, rad i rad. Svoje znanje treba prenositi na uposlenike, upućivati ih kako treba da se radi. Ono što je također važno za uspješan rad, je zadovoljan radnik. Kad je zadovoljan radnik, onda je i mušterija zadovoljna, a svi smo mi ovdje zbog mušterija“ – dodaje Rufati.
Dževat Rufati
Iako je u penziji nekoliko godina, Dževat je skoro svaki dan u određenom periodu u ćevabdžinici, kao i njegov brat Enver koji je također penzionisan. Danas u Limenci rade Dževatovi sin i unuk, kao i Enverov sin.
„ Ja bez “Limenke” ne mogu, šta god treba, kao savjetnik sam ovdje mlađoj generaciji. Kada se pojavi neki veći problem, oni dođu kod mene i brata, sjednemo skupa i pokušamo riješiti tu prepreku. Još uvijek sam u toku svih zbivanja koja se dešavaju u ćevabdžinici Limenka“- priča nam.
Najstarija je ovo ćevabdžinica u Tuzlanskom kantonu. Dugogodišnje postojanje duguju kvaliteti usluge, a koja je nadaleko poznata.
„Kvalitet hrane, usluga i higijena su glavne tri karakteristike “Limenke, a to je i ključ našeg uspjeha.“ – kaže za kraj Dževat Rufati.
Gradska ćevabdžinica Limenka renovirana je 2010. godine i od tada ima značajno moderniji izgled nego ranije. Izgled je promijenila ali kvalitet usluge i hrane nije. On je ostao isti, po mnogima, najbolji u TK.
Detalje pogledajte u video prilogu
( Balans)