• tik tok

Vlada FBiH uvezuje staž radnicima “Fortune”

Nov 17, 2022

Vlada Federacije BiH je danas odobrila  oko 358.000 KM za uvezivanje radnog staža za 28 radnika “Fortune” iz Gračanice u stečaju. Oni su među 188 radnika u Federaciji kojima će biti uvezan staž.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalna vlade je donijela dvije odluke kojim je za 188 radnika odobrila sredstava u ukupnom iznosu većem od 2,5 miliona KM iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH za uvezivanje radnog staža. 

Prvom odlukom, u iznosu većem od 1.5 miliona KM, obuhvaćena su 103 radnika privrednih preduzeća koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž.Konkretno, riječ je o 21 radniku IP “Krivaja” u stečaju iz Zavidovića, 17 radnika radnika BNT – Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, po 16 radnika “Zraka” iz Sarajeva i  “Binasa” d.d. Bugojno ,13 radnika PS “Vitezit” u stečaju iz Viteza, te četiri radnika “Granita” iz Jablanice.

Druga odluka se odnosi na odorbavanje oko milion KM za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja 85 radnika privatnih preduzeća i poduzetnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a radni staž im nije uplaćen.

Od toga, više od 336.000 KM za uplatu doprinosa za 23 radnika “Aluminija” d.d. Mostar, a više od 37.000 KM za 14 radnika “Krivaje” mobel d.o.o. Zavidovići – u stečaju.

Doprinosi će biti uplaćeni i za dva radnika “Hidrotehnike” d.o.o. Kladanj – u stečaju te 28 radnika “Fortune” d.d. Gračanica – u stečaju i to  više od 358.000 KM. Za još jednu gračaničku firmu su sredstva odobrena, odnosno, oko 141.000 KM za doprinose za devet radnika “Olimpa” iz Gračanice. Više od 100.000 KM je odobreno za devet radnika “Metalno”- d.d. Zenica – u stečaju.

“Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima obuhvaćenim u obje odluke sklopiti ugovori o dodjeli dijela grant sredstava, s definisanim pravima i obavezama ugovornih strana. Nakon zaključenja ugovora, a u skladu sa dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, sredstva će biti uplaćena na račun Federalnog zavoda PIO. Uplate će biti sukcesivne, onako kako korisnici budu dostavljali pisani dokaz od Federalnog zavoda PIO, da radnici za koje su tražena sredstva, mogu ostvariti pravo na penziju uplatom nedostajućih (odobrenih) sredstava”- pojasnili su iz Federalne vlade.

Porezna uprava FBiH zadužena je da, u okviru svojih nadležnosti, nakon uplate doprinosa, izvrši njihovo preknjiženje sa ID broja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na ID brojeve korisnika iz ovih odluka.

Za realizaciju odluka zaduženi su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije te finansija, kao i Federalni zavod PIO i Porezna uprava FBiH.

(Balans)