Foto: Printscreen Youtube
Proizvodnja organskih jaja nije lagan posao, mnogo preduvjeta je neophodno da bi se dobila jaja iz organskog uzgoja koka. Kokoške moraju imati stalni pristup pašnjaku formiranom po metodama organske biljne proizvodnje koji dozvoljavaju maksimalno 580 koka nosilja na hektaru zemljišta. Koke moraju imati prirodnu prostirku i gnijezda od prirodnih materijala sa hranilicama i pojilicama. Ishrana se sastoji od žitarica, bez hrane koja sadrži GMO i aditive a obavlja se i stalno praćenje ponašanja i zdravstvenog stanja životinja.
Jaja se skupljaju što češće, najmanje 4x dnevno a nakon toga se skladište u komoru za jaja sa temperaturom od 10-15 stepeni Celzijusa i potrebnom vlažnošću vazduha.
Organskim uzgojem koka nosilica bavi se Kemal Džerzović iz Visokog. Na dva i po dunuma zagrađenog prostora ima oko 320 koka, osim proizvodnje jaja, Kemal posjeduje i inkubatpore u kojima proizvodi pilice kako za svoje jato tako i za prodaju. Priču o njegovoj farmi pogledajte u reportaži Televizije Tatabrada.
(Balans)