• tik tok

(VIDEO) Slana Banja u Tuzli: Dom Titu i 18 narodnih heroja

Apr 3, 2024

Foto: Balans

Kompleks Slana Banja, jedan je od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u BiH. Pored staza za šetnju, ovaj kompleks obuhvata kompleks teniskih terena, igralište za mali nogomet i košarku, te neka od spomen obilježja iz novije historije grada.

Na ovom prostoru nalaze se spomen obilježja herojima i žrtvama Drugog svjetskog rata. Na ovom platou centralno mjesto zauzima bista Josipa Broza Tita, a okolo su poredane biste mnogih narodnih heroja.

Na ovom mjestu nalaze se biste sa imenima 18 heroja i to: Strahinja Mitrović Strajko, Fadil jahić Španac, Cvjetin Mijatović Majo, Mitar Trifunović Učo, Slavko Mičić, Ivan Marković Irac, Vojo Ivanović Crnogorac, Svetozar Vuković Žarko, Ivo Lola Ribar, Moša Pijade, Miro Kerošević Guja, Muharem Merdžić, Pašaga Mandžić, Albin Herljević, Franjo Herljević, Petar Marković i Petar Miljanović.

Tu su i spomenici braniteljima iz rata 1992.-1995., te civilnim žrtvama rata, odnosno tuzlanskoj mladosti koja je stradala na Kapiji 1995. godine. U sastavu Slane banje nalazi se Kuća Plamena mira, namijenjena aktivnostima mladih, njihovim kreativnim inicijativama i idejama, te nekoliko ugostiteljskih objekata. Centralni dio kompleksa krasi fontana sa skulpturom Leda, djelom poznatog tuzlanskog kipara Franje Ledera.

Šetalište nudi predivan pogled sa vidikovca na Tuzlu. Tu se nalaze i mnoga obilježja grada kao što su fontana sa kipovima tuzlanskog umjetnika, kipara Franje Ledera, Kapitel djelo kipara Žarka Ciglića, Kuća plamena mira, vidikovac, spomen obilježja stradalim u proteklim ratovima. Za vrijeme Austrougarske vladavine na ovom mjestu je podignuto lječilište Slana banja sa bazenima koje je uslijed sliganja terena zatvoreno i nažalost srušeno.

(Balans)