• tik tok

( VIDEO) Saborni hram u Tuzli danas obilježava 140 godina postojanja

Jun 25, 2022

Saborni hram Presvete Bogorodice u Tuzli danas obilježava 140 godina od osveštenja, a ovom značajnom jubileju će pristvovati i njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Ovaj objekat pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno, Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Hram je napravljen prije 140 godina i osvešten na tom mjestu. Objekat je izuzetno značajan za grad Tuzlu, a i šire.

” Tuzla je nekada bila sjedište, ne episkopije, već Mitropolije zvorničko- tuzlanske koja je imala veći rang u tadašnje doba. Kada su se stekli uslovi od Osmanskog carstva i dobile dozvole da se grade hramovi koje ranije nisu bile, u gradnji hrama nisu samo učestvovale srpske imućne porodice, srpska Crkvena opština koja je ovdje obitavala u Tuzli, nego je učestvovao i sam osmanski sultan i asutrougarski car”- pojašnjava Jerej Nikola Čeketić, paroh tuzlanske parohije. Bogomolja je građena u stilu neoklasicizma koji je bio karakterističan za to vrijeme te je oslikana zidnom ornamentikom.

Za ovu crkvu je zanimljivo i to da je, zbog slijeganja tla, crkva počela tonuti te je 1980-ih godina prošlog vijeka, bio spreman plan za izmještanj crkve.

” Međutim, crkvene vlasti se nisu složile sa tim planom i tražilo se drugo rješenje kako da se sanira i obnovi. I opet, zdušno u pomoć su pritekli svi. I gradski oci, uprava, tadašnja država. Projekat je napravljen u Zagrebu da se temelji potkopaju, da se ugrade hidraulične dizalice i da se hram ojača čeličnim šipkama kako ne bi dalje pucao zbog tonjenja i kako bi te dizalice nivelisale i vraćale hram na nultu tačku”- pojašnjava Čeketić i dodaje da je to uspješno obavljeno i hram postoji dan danas. Saborna crkva je građena osam godina, od 1874. do 1882.godine. Do sada je pet puta obnavljana, a posljednja je bila ove godine i to povodom jubileja 140 godina od soveštenja hrama.

” Naš hram u Tuzli je veoma značajn za našu duhovnost jer je ovo jedini i najstariji saborni hram na ovim prostorima i značajan je za našu pravoslavnu zajednicu u Tuzli. Ovo je sabiralište pravoslavnog življa na ovim prostorima”- ističe jerej.Isto tako je značajno što je patrijarh odlučio doći u Tuzlu na ovu veliku godišnjicu.

” On time pokazuje brigu i ljubav ne samo za naš narod u Srbiji već sav narod pa i u malim sredinama kao što je Tuzla. Gradski oci su nam izašli u susret, mnogo su nam pomogli ori uređenju hrama, ali i pri organiozaciji dočeka našeg poglavara patrijarha. Prepoznali su cilj da se kulturno uzdižemo i da šaljemo poruku mira, molitve i svega onog što je ustvari dobro”- zaključuje tuzlanski paroh.

Za obilježavanje ovog značajnog jubileja svoj doprinos su dali Vlada FBIH, Ministarstvo pravde Srbije, Vlada TK, Grad Tuzla, Grad Banja Luka, Grad Bijeljina, privatni donatori drugih vjerskih orjentacija. Svi su se zdušno udružili da crkva zasija u punom sjaju na 140.godišnjicu postojanja.

Povodom velikog jubileja je urađen i film ” Tuzla- so zemlji”:

( Balans)