• tik tok

(VIDEO) Ristretto kafa, duplo jača od espressa: Jeste li je probali?

Mar 20, 2024

Foto: TikTok

Šta je Ristretto?

Ristretto je kafeni napitak koji je manji od espressa, on je u suštini kratak esspreso koji se može ispiti u pola gutljaja.

Na italijanskom „ristretto“ znači mali espresso. Koristi se ista količina kafe kao i za klasičan espresso, 7g po šoljici. Priprema se tako što se duplo manja količina vode pod jakim pritiskom propušta kroz kafu i ne samo to, ekstrakcija traje kraće, svega oko 15ak sekundi, u odnosu na klasičan espresso gde traje oko 25-30 sekundi. Upravo ova tehnika daje specifičnu teksturu ristretto kafe. A rezultat je intenzivnija aroma, manje gorak, ali jači i bogatiji ukus. Zato vrlo često za ristretto kažu da stavlja kvalitet iznad kvantiteta, jer se zbog kraće ekstrakcije uzima samo ono najbolje iz kafe.

Kako se priprema?

  1. Ako prosječan espresso ima od 25 do 30ml, restretto ima upola manje vode
  2. Količina kafe je ista kao kod espresso
  3. Služi se u 1/4 šoljice

Ristretto kafa se takođe može naći i u kapsulama. Ova kafa je mješavina Arabike iz Južne Amerike i Robuste, koja donosi gustinu i intenzitet, zajedno sa notom crne čokolade koja se lagano manifestuje. Inače, kapsule su kompatibilne sa Nespresso aparatima, što ih još više izdvaja od drugih. Takođe, ko želi da uživa duže u Ristrettu može naručiti double ili dupli Ristretto.

(Balans)