• tik tok

(VIDEO i FOTO) Lilanje u Par Selu je tradicija koja ne izumire

Jul 20, 2022

Blagdan Svetog Ilije tuzlanski katolici su proslavili tradicionalnim lilanjem koje je posvećeno zaštitniku od vatre i groma. Osim Doknja, lilanje je održano i u Par Selu kod Tuzle.

Blagdan Svetog Ilije je 20.jula, a noć prije se organizuje igra sa vatrom, tzv.lilanje. Za lilanje je potrebna lila, odnosno, predmet sačinjen od trešnjeve kore i drvenog štapa. Kora se ranije oguli i pipremi, te se uvijena složi na vrh drvenog štapa i ostavi da se osuši. Na lilanju se zapali velika centralna vatra i u njoj se pojedinačno pali svaka lila. Potom djeca , a na koncu i odrasli,  okreću zapaljenu vatru oko sebe i pjevaju: Lila se lila uoči Ilina…”. Ovaj običaj posebno je zanimljiv djeci pa tako i Aleksandri Petrović.

” Ovo nema nigdje, samo ovdje. Tata je pravio lile, a sestra Niki i ja smo farbale štapove, da malo ukrasimo. Imala sam i djedove lile od prošle godine i one su dobro gorjele. Lile se prave od kore drveta. Kada se lilam, osjećaj je dobar ali moram paziti i biti na oprezu. Baš uživam u tome”- ispričala je nam je Aleksandra.

Ovo je druga godina kako nekoliko nevladinih organizacija sa cijelom lokalnom zajednicom, organizuje proslavu posvećenu Svetom Iliji.  I ovaj put su organizatori poduzeli maksimalne mjere zaštite od vatre i požara, a sve kako bi se bez posljedica običaj ispoštovao na najbolji mogući način.

” Zajedničkim snagama smo sve dogovorili i organizirali. Na početku su bile igre za velike i male. Djeca su skakala u vrećama, nosila jaja u žlicama te smo imali igru sa balonima u parovima. Potom smo imali i navlačenje konopca gdje su naši stariji sudjelovali u tome. Imali smo četiri ekipe i bilo je izuzetno zanimljivo” – pojasnila je Dubravka Divković, predsjednica Udruge žena “Snaga Timuna”. Lilanje je tradicija koja se prenosi sa koljena na koljeno, a nosi sa sobom i druženje svih generacija.

Osim starijih i mlađih mještana Par Sela, u lilanju su učestvovali i stanovnici Donjih Dubrava, Orašja, Pasaca, Ravne Trešnje i drugih okolnih mjesta. Za posjetiljete je pripremljeno i osveježenje i kolači, a za najmlađe, slatkiši.

” Svi smo se uključili da obilježimo Ilino. Zaista veliki broj mladih ljudi, djece, posjetitelja. Nadam se da smo ispunili očekivanja svih nas i da sa družimo. Bilo je i raznih takmičenja i za mlađe i za starije. Ovo je jedna tradicija koja će se i dalje njegovati. Nadam se da će potrajati još dugo u ovim našim selima “- rekao je Željko Tomić, predsjednik Udruge mladih Par Selo- Dubrave.

Po dostupnim informacijama, štovanje svetog Ilije je rašireno u karmelićanskom redu te u slavenskim zemljama gdje ga još nazivaju Ilijom Gromovnikom. U slavenskim predanjima Sveti Ilija zapovijeda gormovima i kiši. U Drugom svjetskom ratu Ilija je dobio ime Ivan Hariš- Goromovnik. Prema starohrvatskim legendama,  sveti Ilija Gromovnik vozi kola po oblacima zbog čega dolazi do munja i grmljavine. Katolici u našoj zemlji, Svetog Iliju slave kao zaštitnika Bosne i Hercegovine. To je počelo od vremena kada je biskup fra Pavao Dragičević tražio od Svete Stolice da se Sveti Ilija slavi kao zaštitnik bosanskog kraljevstva. Tom zahtjevu je udovoljeno i to pokazuje dokument iz 1752.godine. Prema mišljenju biskupa Mile Bogovića, razlog tog odobrenja je što Svetog Iliju poštuju i pravoslavci i muslimani.

( Nataša Tadić)