• tik tok

(VIDEO) Desetogodišnji farmer iz tuzlanskog naselja Brda: Mak Divković uzgaja nekoliko vrsta životinja

Jul 3, 2024

Foto: Balans

Mak Divković je destogodišnji dječak koji ima malu farmu životinja u selu Brda nadomak Tuzle.

Vrlo rano je počeo uzgajati životinje, a ljubav prema njima naslijedio je od djeda i mame.

“Imao sam pet godina kada mi je mama nabavila prve životinje i to su bile kokoši. Onda mi je baka kupila jednu kozu. Onda sam dobio morkinje kokoši, te još dvije koze od mame. Onda sam dobio ćurke”- objašnjava nam Mak. Zadnje životinje koje su mu roditelji kupili su ovce, vrste češke romanovske. Za njih Mak ima i posebnu, novu štalu.

“Poprilično su lagane za održavati, nabavio sam ih prije otprilike prije tri, četiri mjeseca”- priča nam Mak dok ih hrani sijenom. Na maloj farmi su još i mačke, pas, zec, pilići.

Mak čisti i održava štalu i hrani životinje sijenom, travom, povrćem, žitaricama. Sam je obojio štalu za koze, a radi i druge seoske poslove.

U svim poslovima, ovom dječaku pomaže roditelji Davor i Emina kada je u pitanju kupovina hrane za životinje i infrasttrukutra, ali najviše pomaže baka Vera sa kojom unuk sve zajedno radi pa i muze koze.

“Dok su radni dani i dok ja idem u školu, baka se brine o njima. Na raspustu i na vikendu sam ja tu i pripomognem baki. Ona hrani dok me nema, poslije škole dolazim. Skupa sve radimo”- priča. Mak ima i pomoć od djeda Azema iz Janje koji mu, također, nabavlja životinje te se pobrine da njegov unuk svaki mjesec dobije hranu za živinu ili neki novi komad alata.

 Najteže od svih poslova je briga o kozama koje su nemirne, a posebno jarac Đuro sa kojim se Mak voli igrati. Đuro je star nekoliko mjeseci i veoma je razdragana i vesela životinja. Inače, sa kozama je najviše posla.

“Najteže je uzgajati koze. Svaki dan ih moramo izvoditi i uvoditi, musti, skloniti sa sunca. To zahtjeva puno vremena”- objašanjava mali farmer dok pokazuje štalu za koze koju je sam obojio u crvenu boju. Inače, radi i druge seoske poslove za koje ima i potreban alat. Malo kosu, testeru, žagu, bušilicu. Iako ima tek deset godina, kaže da mu to ništa nije teško.

Zanimljivo je da Mak živi u suštini u gradu, ide u školu i ima druge aktivnosti.

“Uglavnom su mi petice, a treniram i košarku”- kaže.

Mak ima želju proširiti farmu  i nabaviti još koza, ovaca i peradi, a sve uz veliku volju i ljubav prema životinjama. Buduće zanimanje već sada zna.

“Ja planiram da budem veterinar jer jako volim životinje i želim da im pomognem”- kaže ovaj zanimljivi desetogodišnjak.

(Nataša Tadić)