• tik tok

Uzgoj kikirikija: I BiH ima svoje proizvođače

Oct 22, 2024

Foto: Facebook

Ljubitelj ste kikirikija? Imamo dobre vijesti jer se on lako uzgaja u vrtu, dvorištu ili tegli. Ova mahunarka, srodnik graha je omiljena grickalica visoke hranjive vrijednosti i prepoznatljivog okusa. Dobar je izvor proteina, mineralnih tvari, vitamina. Vodi podrijetlo iz Južne Amerike, a kod nas postaje sve popularnije njegovo uzgajanje.

I u BiH je sve više onih koji u plastenicima uzgajaju kikiriki. Ono što je za sada problem jeste tržište.

Kikiriki (Arachis hypogaea) je toploljubiva kultura. Sije se čim prođe opasnost od mraza, u aprilu, a tačno vrijeme sjetve ovisi od vremenskih prilika. Za sjetvu je potrebno odabrati laka zemljišta, dobro drenirana, bogata organskim tvarima kao što su kompost, stajsko gnojivo, suho lišće ili suha trava. Birajte osunčana mjesta, jer kikiriki voli sunce.

Kakav sjetveni materijal koristiti?

Kao sjetveni materijal mogu se koristiti cijele mahune, izlomljeno sjeme i oljušteno sjeme. Najsporije niču mlade biljke iz cijelih mahuna. Kako bi se ubrzalo nicanje, mahune se potapaju u vodi tijekom 24 sata. Nakon vađenja dovoljno je da se mahune kratko prosuše i spremne su za sadnju. Dovoljno je da se osuši površina mahuna.

Bitno je znati da oljušteno sjeme brže niče. Sije se od tri do pet sjemenki u jednu sadnu rupu na dubinu od 5 do 7 cm. Razmak u redu između sadnih rupa je 20 cm, a međuredni razmak se kreće od 50 do 60 cm.

Voditi računa o korovima

Nove mahune se razvijaju u zemljištu. Zbog toga se kikiriki uzgaja na sličan način kao krumpir. Posebno obratiti pažnju na korove, jer oni zagušuju mlade biljke kikirikija. Prvo zagrtanje ili malčiranje treba obaviti kad mlade biljčice dostignu visinu oko 15 cm. Na taj način ćemo uništiti ili spriječiti razvoj korova. Malčira se tri do četiri puta tijekom vegetacijskog perioda.

Kikiriki je osjetljiv na nedostatak kalcija i ako je zemljište siromašno ovim mineralom potrebno ga je dodati kad počne cvjetanje. Cvjetanje započinje 30 do 50 dana poslije sjetve, ovisno od sorte.

Cvjetovi se formiraju blizu površine tla. Kada cvjetovi precvjetaju, biljka se zagrće. Zagrtanjem se potiče razvoj mladih mahuna kikirikija, u suprotnom dolazi do njihovog sušenja. Kikiriki cvjeta u razvučenom vremenskom periodu tijekom sezone.

Krajem ljeta se prestaje s gnojidbom. Podrazumjeva se da su biljke već dobro osigurane što se tiče gnojiva, osnosno ishrane. U  ovisnosti od vremenskih uvjeta biljke se umjereno zalijevaju.

Berba kikirikija

Kako smo već i rekli, mahune se razvijaju ispod površine zemlje, a u jednoj mahuni se razviju dvije do tri sjemenke. Berba kikirikija se obavlja krajem jeseni. Prvi znak kojim ćete prepoznati da kikiriki dozrijeva je žućenje lišća.

U trenutku berbe ili vađenja kikirikija lišće je suho, stabljika je promijenila boju, postala je tamna. Berbu je najbolje obaviti prije prvog jesenskog mraza. S berbom, iskopavanjem kikirikija ne treba žuriti, jer se mahune sporo razvijaju.

Biljke se pažljivo iskopaju i otrese se višak zemlje. Ostavite iskopane biljke da se prosuše. Mahune koje ostanu u zemlji sakupite i sušite ih odvojeno. Biljke kikirikija povežite u snopić i objesite ga naopačke dva do tri tjedna. Najbolje ispod nekog krova. U tom periodu temperatura ne bi trebala biti ispod 0°C. Tijekom ovog perioda kikiriki dozrijeva i dobija na težini.

Poslije perioda sušenja i dozrijevanja, mahune se odvoje, spreme u mrežaste vrećice kako bi se lakše oprale od zemlje pod mlazom vode.

Sušenje kikirikija

Oprane mahune je potrebno osušiti prije skladištenja. Mahune se trebaju dobro osušiti, jer može doći do pojave plijesni i propadanja mahuna. Sušenje se vrši u tankom sloju od 10 cm na temperaturi od 60°C tijekom dva dana. Sušenje se obavlja u električnim sušilicama. Dobro osušene mahune krckaju kad se lome, a prilikom protresanja mahune čuje se zveckanje sjemenki.

Drugi način sušenja mahuna kikirikija je u domaćinstvu i pogodan je za domaćinsta koja imaju peć na drva. Mahune se stave na pleh u sloju debljine 15 cm blizu peći i povremeno se promiješa tijekom dva tjedna.  

Osušene mahune kikirikija se čuvaju u mrežastim, platnenim vrećicama na prozračnom mjestu. Mogu se čuvati oko godinu dana. Oljuštene sjemenke se mogu čuvati pola godine u tegli sa poklopcem. Za čuvanje sjemenki, osim staklenih tegli, mogu se koristiti i keramičke posude sa poklopcem.

(Balans/Agroklub)