Foto: Balans
Posveta jela u crkvi za Uskrs poseban je doživljaj i obred kojeg praktikuju katolici u Bosni i Hercegovini, a samim tim i u Tuzli.
Korizma kod katolika počinje Čistom srijedom ili Pepelnicom, a završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojom počinje Vazmeno trodnevlje. Kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. Poseban doživljaj tokom priprema za ovaj veliki blagdan je svakako farbanje jaja.
Dugo iščekivani Uskrs, ujutru započinje porodičnim doručkom koji se dan prije posveti u crkvi, odnosno, posvećenjem. U selima oko Tuzle, običaj je nekada bio da se za posvećenje, od domaćeg sušenog mesa, ostavlja najbolji i najšareniji komad slanine, najbolja kobasica, odnosno, gužnjara, te najljepši komad peke. I danas to rijetki čine, a to su oni koji uzgajaju svinje i imaju svoje suhomesnate proizvode, dok ostali kupuju.
Običaj je da pletenu košaru sa hranom, sprema domaćica. Ona napravi posebnu pogaču, koju, prije pečenja, premaže jajima, a neke žene naprave pletenicu. Osim nje, u korpu ide i pomenuto suho meso, odnosno, slanina, gužnjara i peka. Potom, posebno napravljeni veliki suhi sir, često masni sir, zatim, kuhana jaja, sol, šibica, klip kukuruza za što rodniju godinu. Korpa može sadržavati i još neke stvari, ovisno od mjesta do mjesta, pa tako neko sadržaj posvećenja obogati i lukom, bocom vina i slično.
Pomno i pažljivo spremljenu korpu sa hranom, prekrivenu najljepšom kuhinjskom krpom u domaćinstvu, u crkvu nose uglavnom mlađi. Svećenik jelo blagoslovi uz molitvu i prskanje svetom vodicom.
Posvećeno jelo jede se na sam Uskrs, a posebno je ukusno kada se siječe prvi put, odnosno, za doručak kada je cijela porodica za stolom.
(Nataša Tadić)