Foto: Balans
Katolici danas blagoslivljaju jelo koje će objedovati na Uskrs, odnosno, korpe sa hranom nose u crkvu da posvete.
Na Veliku subotu blagoslivljalo se hrana koje se naziva posvećenje. Obično su posvećenje nosila djeca u crkvu na blagoslov.
U to se ulaže mnogo truda jer domaćica, prvo, mora odabrati lijepu dvrenu korpu. U nju se stavlja okrugli masni sušeni sir, oko kojega se poredaju oguljena jaja. Između jaja može se dložiti mladi crveni luk, Dalje se dodaje meso, odnosno, peka ili sušena pečenica, slanina, kobasica koja se u nekim mjestim azove “gužnjara”. Osim toga, stavlja se i sol, šibica kao simbol žive vatre. Tako je danas bilo i u Par Selu kod Tuzle. Mještani su donijeli hranu na posvećenje, a fotografije možete pogledati u narednoj galeriji.
Posebno je bitna pogača koja se sprema za ovu priliku i posebno se premaže jajima.
Nakon posvećenog jela, korpa sa hranom se odlaže u ostavu te jede za doručak na Uskrs kada se ukućani i tucaju jajima.
Nekada se posvećenje više poštovalo i cijenilo. Naime, posvećenje ne bi trebao jesti onaj ko se za Uskrs nije ispovjedio. Pazilo se da koja mrvica ne padne na pod jer se posvećenje nije smjelo rasipati. Po svršetku objeda, mrvice koje su ostale, dale bi se blagu odnosno stoci od koje se nekada živjelo.
Ono što je ostalo isto je to da se služi misa za Uskrs, a poslije slijedi tucanje jajima gdje onaj ko ima najtvrđe, dobija sva ostala koja polupa.
(Balans)