Razne vrste pečenja, teletina, janjetina, prasetina, jaretina, glavna su poslastica većini gurmana sa Balkana. A kako spremiti ukusnu i sočnu jagnjetinu u rerni, naš je današnji je prijedlog za ručak.
Sastojci | Količina |
jagnjeći but ili plećka ili rebra | oko 2,5 kg |
ulje | 100 ml |
lovorov list | 2-3 |
ruzmarin | 1 grančica |
suhi začin | 2 kašike |
crni luk | 1 glavica |
bijeli luk | 1 glavica |
Kako pripremiti
- Meso operite, prosušite i natrljajte suhim začinom. Stavite ga u pleh i prelijte vrućim uljem. Uz jagnjetinu stavite grančicu ruzmarina i lovorov list, kao i glavicu luka i glavicu bijelog luka u ljusci koje ste prerezali na četvrtine. U pleh dolijte 100 ml vruće vode i sve dobro prekrijte folijom.
- Pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni oko 90 minuta. Pred kraj pečenja foliju skinite kako bi jagnjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi je prelijte sokom od pečenja. Pečenu jagnjetinu isjecite na komade, a sok od pečenja procijedite i poslužite posebno. Uz jagnjetinu poslužite pečeni krompir, mladi luk i salatu po izboru.
- Kako izgleda pečenje cijelog jagnjeta u rerni za dva sata, pogledajte u videu tuzlanskog kuhara Emira Nišića.