• tik tok

Ukusna i korisna: Rotkvica je mala riznica zdravlja

Apr 21, 2024

Foto: Balans

Rotkvica se smatra drevnom biljkom budući da se uzgaja oko 3.000 godina, a kroz povijest se mijenjalo pridavanje značaja ovoj biljci.

Za vrijeme starih Rimljana služila jr kao sredstvo plaćanja, dok su je stari Grci prinosili kao žrtvu bogovima. No, u srednjem je vijeku dobila negativan predznak kao simbol sukoba.

Rotkvica je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka te daje jestivi korijen i lišće. Osim crvene, postoji i u drugim bojama, poput žute, zelene ili crne. Zbog sadržaja eteričnog ulja ima poseban okus, ali je i otporna biljka.

Za sadnju je najpogodnije rahlo tlo, kako bi se zadržalo dovoljno vlage u tlu. Sadi se u februaru ili martu, a može se posaditi čak i u ljeto.

Rotkvica je prava mala riznica zdravlja. Osim što su se rotkvice koristile u tradicionalnoj kineskoj medicini, bile su važan dio liječenja i u Egiptu te staroj Grčkoj.

Rotkvica ima odlična antigljivična i antibakterijska svojstva. Pomoći će ljudima koji se bore sa Candidom,  astmom i tegobama dišnih puteva. Idealna je i u borbi protiv žutice jer vraća proizvodnju bilirubina na normalnu razinu. Zbog sadržaja antocijana posjeduje i antikancerogena svojstva, posebice kod raka debelog crijeva, želuca, bubrega i grla.

Zbog diuretičkih svojstava rotkvica pomaže kod poremećaja urinarnog trakta. Važna je i za zdravlje kože jer pomaže u proizvodnji kolagena.

Osim korijena, lišće od rotkvice je također jestivo i jer je bogato željezom i idealno je za podizanje razine željeza.

Pritom zajedno jedite i plod i lišće od rotkvice jer će djelovati sinergijski – lišće od rotkvice sadrži željezo, a plod vitamin C koji pomaže apsorpciju željeza iz biljnih izvora budući da biljke sadrže ne-hemsko željezo.

Još jedan naziv koji se pripisuje rotkvici jest “kraljica zdravlja”, što i ne čudi budući da je nutritivno bogata, a vrlo siromašna kalorijama. Tako rotkvica na 100 g sadrži samo 16 kcal. Bogata je esencijalnim vitaminom C, pa tako na 100 g zadovoljava oko 14 % dnevnih potreba za ovim vitaminom koji trebamo svakodnevno unositi. Vitamin C, između ostalog, pridonosi smanjenju umora.

Rotkvica sadrži i kalij, mangan, B6, vitamin K i bakar. U manjim količinama sadrži i cink, željezo i kalcij. Rotkvice su dobre i za zdravu probavu zbog udjela vlakana. Rotkvice su idealna namirnica za osobe koje skidaju višak kilograma te su u kalorijskom deficitu. Osim toga, rotkvicama se pripisuju i detoksikacijska svojstva, pomažu u probavi i protiv zatvora te su prirodni diuretik.

(Balans/Krenizdravo)