• tik tok

Udruženja osoba i djece sa invaliditetom najavljuju proteste

Oct 17, 2022

Udruženje građana “Imam pravo” iz Lukavca najavljuje masovni protest ukoliko se ne uvaže zahtjevi roditelja djece sa invaliditetom i osoba sa neratnim invaliditetom, a u povodu ukidanja prava na dječiji dodatak i subvenciju prevoza u TK.

Glavni zahtjevi roditelja djece sa invaliditetom i osoba sa neratnim invaliditetom su dječiji dodatak i prevoz za djecu sa invaliditetom kod kojih je invalidtet nastupio prije 15.godine života i koja su kategorisana i to za cijelo vrijeme dok invaliditet traje i bez obzira na godine života i visinu prihoda domaćinstva. Drugi zahtjev je da se formira Savjet Vlade TK za djecu i osobe sa neratnim invaliditetom u kojem će biti predstavnici Ministarstva finansija, socijalne politike, obrazovanja i zdravstva te izabrani predstavnici roditelja djece sa invaliditetom i osoba sa neratnim invaliditetom. I to sa obavezama sastajanja Savjeta svcaka tri mjeseca, a po potrebi, češće.

Kako su kazali iz pomenutog udruženja, ukoliko u naredna dva dana Vlada TK i nadležno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK ne uvaže zahtjeve roditelja djece sa invaliditetom i osoba sa neratnim invaliditetom, većina udruženja udruženja koja zastupaju roditelje djece sa invaliditetom i osobe sa neratnim invaliditetom sa područja Tuzlanskog kantona održat će masovni mirni protest upozorenja.

“Danas ćemo kontaktirati Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK ministra Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK , te ured Premijera Vlade TK, premijera Irfan Halilagić. Ukoliko ne dođe do sastanka sa predstavnicima Vlade TK i Ministarstva sa predstavnicima udruženja i ako ne usvoje naše zajtjeve saopštiti ćemo da roditelji djece sa invaliditetom i osobe sa invaliditetom iz više udruženja sa područja Tuzlanskog kantona izlaze na mirne proteste”- saopšteno je iz Udruženja.

Iz ovog Udruženja naglašavaju da je došlo vrijeme da ih vlasti uvaži i da vrati dostojanstvo njihovoj djeci, njihovim roditeljima i osobama sa neratnim invaliditetom.

“Svi drugi zahtjevaju, samo mi molimo. Draga gospodo, nećemo više da molimo, od sada zahtjevamo kao i drugi što zahtjevaju i tako se bore za svoja prava. Zamolit ćemo premijera Irfana Halilagića, ako dođemo do njega, da javi i Fadilu Novaliću, premijeru Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, da ćemo ubrzo i za Sarajevo”- poručuju.

U Udruženju smatraju da su zahtjevi svih drugih populacija uvaženi, odnosno, penzionera, zdravstvenih radnika, prosvjetnih radnika, rudara, a njihovi nisu.

“Gdje smo mi, gdje su djeca sa invaliditetom i osobe sa neratnim invaliditetom? Nama, ne da zadržavate isto, nego nam ukidate i ova mizerna prava. Ukidate dječiji dodatak većini djece sa invaliditetom koji iznosi 67.50 KM. Invalidnine su od 2009. godine na istom iznosu”- navodi se u saopštenju.

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu postoji veći broj udruženja koja okupljaju djecu sa invalidtetom. Osim toga, odrasle osobe sa višestrukim smetnjama, pravo na prevoz imaju samo do 27 godine.

( Balans)