• tik tok

U BiH jutro maglovito, očekuje se sunčan dan

Sep 20, 2022

Jutros je u Bosni bilo magle i niskih oblaka, a u ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, saopštio je Federalni hidroemeterološki zavod.

Temperature zraka u 08.00 sati su bile: Bjelašnica -2 stupnja, Drvar 1, Ivan-sedlo i Livno 2, Sanski Most i Sarajevo 3, Bihać, Široki Brijeg i Tuzla 4, Bugojno 5, Grude i Jajce 6, Gradačac i Zenica 8, Mostar 12, Neum 14 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 945 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove jutro i dio prijepodneva sa maglom ili niskim oblacima. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Najviša dnevna temperatura od 13 do 19, na jugu do 23 stupnja.

Prema podacima BIHAMK-a, na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Zastoji se mogu očekivati na dionicama gdje se izvode neophodni radovi.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, zbog čega je saobraćaj obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, od danas će svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati biti potpuno obustavljen saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagići. Za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeravati alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i autoput A-1 Zenica sjever-Zenica jug (vijadukt Klopačke stijene), kao i magistralne puteve: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

(Balans)