• tik tok

Tuzlanka predstavlja BiH na Svjetskom prvenstvu

Sep 5, 2022

Tuzlanska gimnastičarka Amila Bećirović će učestvovati na Svjetskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici koje će biti održano od 14.do19. septembra u Sofiji. To je prvenstvo u invidualnim i grupnim vežbama.

Na Svjetskom prvenestvu će nastupiti 280 takmičarki iz 62 zemlje, a među njima i mlada Tuzlanka, članica KRSG”Sloboda” Tuzla.

“Meni je to čast kao treneru i prezadovoljna sam Amilinim rezultatom kojeg je postigla na Evropskom prvenstvu koje je bilo kvalifikaciono prvenstvo. Ona je postigla jako dobar rezultat i osigurala plasman kao jedina predstavnica naše zemlje na Svjetskom prvenstvu”- rekla je Svitlana Nosan Tinjić, trenerica Kluba ritmičko sportske gimnastike “Sloboda” i selektorica reprezentacije BiH.  

Amila na predstojećem takmičenju će raditi vježbe iz sva četiri rekvizita propisana pravilima prvenstva i to je veliki izazov za svaku gimnastičarku.

“Poslije Evropskog prvenstva u junu, počele smo sa pripremama i spremale smo se cijelo ljeto.Trenirale smo svaki dan po četiri sata. Napravili smo puno izmjena u vježbama i ubacili nove elemente. Od Amile na Svjetskom prvenstvu očekujem još bolji nastup nego je bio u Tel Avivu na Evropskom prvenstvu. Nadam se da će vježbe uraditi bez greške”- kazala je trenerica.

Amila Bećirović prvi put nastupa na takmičenju ovog ranga, a do sada je sakupila iskustva na evropskim takmičenjima.

“Meni je drago i ponosna sam što sam se kvalifikovala kao jedina iz BiH i što ću učestvovati na takvom takmičenju. Jedva čekam da upoznam nove gimnastičarke i da se takmičimo”- kazala je Amila i dodala da nije imala pauzu ove godine. Vrijedno je vježbala sa trakom, obručom, čunjevima i trakom kako bi mogla savršeno odraditi vježbe i dobiti dobre ocjene.

“Konukrencija je veoma jaka. Dolaze gimnastičarke iz cijelog svijeta. Ja ću se potruditi najbolje što mogu i da opravdam povjerenje i predstavim dostojno BiH”- kazala je ova mlada gimnastičarka. Odlazak na Svjetsko prvenstvo košta oko 5.000 eura i sredstva su obezbjeđena od strane gradske i kantonalne vlasti te nekoliko sponzora.

Nataša Tadić