• tik tok

Tuzlanski glumci odlični na Pozorišnim igrama u Jajcu: Tri nagrade za Tri prikazivanja Boga

Jul 6, 2024

Foto: Jajce Online

Predstava “Tri prikazivanja Boga” Aleša Kurta, u produkciji Narodno Pozorište Tuzla, najbolja je predstava na 43. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, po ocjeni stručnog žirija.

Žiti je činio režiser Ivan Leo Lemo, režiserka Slađana Kilibarda i teatrolog Hasan Zahirović.

Ova predstava dobila je i nagradu za najbolju dramaturgiju koju potpisuje Aleš Kurt, te Specijalnu nagradu žirija za scenski pokret koja je pripala Belmi Lizde Kurt.

Nagrada za najbolju režiju pripala je rediteljici iz Ukrajine Oksani Dmitriievoj za režiju predstave „Othello“ Sarajevskog ratnog tetatra SARTR. „Othello“ je dobio nagradu i za najbolju scenografiju koju potpisuje Mykhaylo Nikola, dok je glumac Ermin Bravo dobio jednu od pet glumačkih nagrada za ulogu Othella.

Nagrada za najbolji dramski tekst savremenog autora pripala je Vidi Davidović za tekst „Mali ratovi i kabine Zare“ u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

Ova predstava je nagrađena i za najbolju kostimografiju koju potpisuje Ana Savić-Gecan.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripale su u Snežani Vidović za ulogu Mirjane u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica„ Vladimiru Jurcu za ulogu oca u predstavi „Otac“ Kamrnog tatra 55, Erminu Bravi za ulogu Othella u istoimenoj predstavi o, SARTR-a ,Nikolina Friganović za ulogu u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“ i Nadine Mičić za ulogu u predstavi „Otac“ Kamernog teatara 55.

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Tamari Miličević-Stilić, za ulogu u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55.

Nagradu publike osvojila je predstava „Otac“ Kamernog teatra 55.

Čuvar ključeva grada Jajca ove godine bio je Strajo Krsmanović.

(Balans/Fena)