• tik tok

Sve više firmi u TK, a sve manje radne snage

Nov 15, 2022

Radno sposobno stanovništvo u Tuzlanskom kantonu kontinuirano se smanjuje, dok broj poslovnih subjekata kontinuirano raste, pokazala je analiza za 2021.godinu. Prema Indeksu razvijenosti, Tuzlanski kanton nalazi se na 6. mjestu u FBiH.

Kako su pojasnili iz Vlade Tuzlanskog kantona, izvoz je u odnosu na 2020. godinu porastao, ali i uvoz.  Industrijska proizvodnje je porasla, a i dalje najveće učešće imaju prerađivačka industrija, proizvodnja električne energije i rudarstvo. Međutim, kada je u pitanju društveni razvoj, zabrinjavajući je kontinuirani negativni prirodni priraštaj stanovništva sa sve izraženijom razlikom između broja umrlih i broja novorođenih te negativni stepen migracije stanovništva. Kada je u pitanju starosna struktura stanovnika kantona,  došlo je do izrazitog povećanja populacije starije od 65, uz istovremeno smanjenje populacije mlađe od 14 godina.

“Vitalni indeks u TK, je, također smanjen kao i broj studenata na 1.000 stanovnika za razliku od broja doktora na 1.000 stanovnika, koji je povećan u protekloj godini”- pojasnila je Erna Kusturica, pomoćnica ministra za privredu.

Kada se priča o infrastrukturnom razvoju, pomaka nema.

“Na istom nivou je procenat jedinica lokalne samouprave koje su pokrivene sistemom monitoringa zraka, kao i procenat domaćinstava priključenih na kanalizacionu mrežu i mrežu vodosnadbjevanja. Ono što je poraslo u protekloj godini je procenats domaćinstava priključenih na sistem centralnog grijanja i povećan je broj instalirane snage kotlova koje koriste obnovljive izvore energije”- kazala je Kusturica.

Kada je u pitanju implementacija Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021.-2027. godina, većina aktivnosti se provodila kontinuirano u skladu sa raspoloživim sredstvima i to za 224 projekta. Od toga, 83 projekta se kontinuirano provode, isto toliko je završeno, a odgođeno je njih 58, a zamijenjenih i otkazanih projekata nije bilo u 2021. godini.

Vrijednost uloženih sredstava za implementaciju razvojnih projekata je veća od 118 miliona KM. Najveći izvor sredstava  je obezbjeđen iz budžeta, odnosno, oko 88 miliona KM, zatim iz ostalih izvora, oko  21 milion KM te iz kreditnih sredstava. Najviše realizovanih sredstva u 2021. godini je u oblasti društvenog razvoja, u okviru kojeg je realizovano blizu 57 mil. KM, zatim u oblasti ekonomskog razvoja u okviru kojeg je realizovano preko 35 mil. KM, te u oblasti infrastrukturnog razvoja i zaštite okoliše, u okviru kojih je uloženo blizu 26 mil. KM.

(Nataša Tadić)