• tik tok

Stranka Envera Bijedića neće biti dio vlasti u TK? Mešalić: Ne trpimo ucjene

Oct 22, 2022

Na poziv Stranke demokratske akcije jučer su održani zvanični pregovori o formiranju nove parlamentarne većine u Tuzlanskom kantonu. Potvrđeno nam je iz DF-a.

Na razgovorima u sjedištu kantonalne SDA u Tuzli, prvo su došli predstavnici SBIH, a nakon toga DF i BH Socijaldemokrati.

SDA ima usmeno uvjerenje Stranke za BIH da će participirati u vlasti, iako je Bijedić ranije kazao da su Socijaldemokrati i SBIH sklopili sporazum o zajedničkom djelovanju.

Kako saznajemo, nakon Bijedićevog izlaganja na pomenutom sastanku, da njegova stranka pregovara i sa PDA i NIP-om, reagovao je Mahir Mešalić koji je kazao da ne želi koaliciju sa BH Socijaldemokratama koji će u Skupštini TK imati dva zastupnika, a koji između sebe nisu složni oko eventualnih koalicija.

„Ja sam rekao da ne želim da nas bilo ko ucjenjuje pa tako i Enver Bijedić. Jasno sam kazao da mi u DF-u ne želimo koaliciju sa BH Socijaldemokratama“ – kazao je Mahir Mešalić za Balans.

SDA je ranije potvrdila da ima dovoljan broj ruku za formiranje skupštinske većine i Vlade TK.

Sinoć nakon pregovora oko formiranja vlasti u TK, na svom Facebook profilu Midhat Čaušević iz SDA je napisao:

Prva trojka za Kanton. Druga će biti za Federaciju. Treća za Državu. Simbolično ilustrujući videom košarkaške reprezentacije BIH.

Iako još uvijek nije potvrđeno koje će stranke činiti vlast u TK, pouzdano saznajemo da će to biti SDA, DF i Stranka za BIH. Ove tri stranke imaju 19 zastupnika u Skupštini TK, što je dovoljno za formiranje Vlade TK.

Ono na čemu insistiraju iz DF-a je Program, po kojem će Vlast raditi u narednom periodu, nešto slično, naglašava Mešalić, mjerama koje je Vlada TK na čelu sa Irfanom Halilagićem imala u proteklih osam mjeseci.

(Balans)