• tik tok

Štrajk rudara: Imamo partnera u pregovorima koji je i nijem i gluh

Sep 26, 2022

Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine jutros je održao jednosatni  štrajk upozorenja u svim sindikalnim organizacijama. Štrajku su se priključili i rudari Rudnika Banovići koji nisu dio Koncerna EP.  Razlog je taj što nisu nastavljeni pregovori oko novog kolektivnog ugovora, a koji su započeti u maju ove godine.

„Ovim izražavamo nezadovoljstvo, jer smo mi u aprilu kada smo potpisali nastavak pregovora i kada smo dobili onih 230 KM, dogovor je bio sa ministarstvo i EP da  do 30. septembra imamo usaglašen Kolektivni ugovor i potpisan sa svim tačkama, a koji bi bio u primjeni od 1. januara. Sa druge strane imamo partnera koji je gluh i nijem, ne održavamo sastanke, nemamo nikakve prijedloge EP, ovo je način da iskažemo nezadovoljstvo“ – kazao je za Balans Amer Saletović, uposlenik Rudnika Mramor.

Cilj potpisivanja novog Kolektivnog ugovora je poboljšanje standarda rudara, ali i bolji uslovi u rudnicima.

„Mislim da rudar zaslužuje veću platu. Mi svaku marku plate zaradimo pošteno i časno. Nažalost radimo u uslovima koji su prevaziđeni prije puno godina. Mi kopamo najstarijom metodom“ – kaže Alen Redžić, nadzornik za proizvodnju u jami Mramor.

Rudnik Kreka zapošljava 1843 radnika. Sindikat se kroz novi kolektivni ugovor bori za bolje uslove svih uposlenih.

„Zna se šta je cilj ovog Kolekting ugovora. Spram troškova života, prvo je povećanje satnice, drugo je povećanje toplog obroka i bolji uslovi rada u rudnicima“ – ističe Zuhdija Tokić, predsjednika  Sindikata Rudnika Kreka.

Rudari kažu da trenutnu proizvodnju u Rudniku Mramor, uz adekvatnu mehanizaciju, mogu utrostručiti.

„Riješili bi tako na kvalitetan način sva domaćinstva u širem okruženju. Mi sada dajemo dnevno 500 tona, sa mehanizovanim čelom možemo davati 1500 tona. Za 30 dana 45.000 tona uglja, to bi bio bum na tržištu po pitanju snabdijevanja ugljem“- kaže Senad Sejdić, predsjednik Sindikata rudnika Mramor.

Ukoliko ne dođe do odgovora od EP BIH, rudari najavljuju obustavu proizvodnje uglja i generalni štrajk u svim rudnicima u FBIH.

(Balans)