• tik tok

Stanje na cestama: Duge kolone vozila na izlazu iz BiH

Jul 7, 2024

Foto: HAK

Na graničnim prelazima Bosanska Gradiška, Doljani i Osoje duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja, objavio je BIHAMK.

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros je frekvencija saobraćaja slabijeg inteziteta, ali očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima, pojačana frekvencija vozila, posebno na prilazima gradskim centrima.

Uslovi za vožnju su povoljni.

“Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da obavezno koriste sigurnosni pojas. Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz saobraćaja kako bi se izbjegla rizina preticanja”- poručuju iz BIHAMK-a.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Kladanj-Vlasenica, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na ostalim mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.


Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).
Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

(Balans/BIHAMK)