Foto: Printscreen Youtube
Pecanje soma jedna je od najpopularnijih kategorija u svijetu ribolova, bilo da pecate na rijekama ili jezerima. Som je najveća grabljivica kod nas i jedna od najvećih slatkovodnih riba na svijetu, može da dostigne dužinu i do 3 metra, a težinu i do 200 kilograma.
Najpopularniji sistemi za pecanje soma su dubinsko pecanje na žive mamce, varaličarenje, bućkanje soma i manje popularno ali takođe veoma uspješno, pecanje soma na plovak.
Pecanje soma na živog kedera je tehnika koja zaslužuje zasebnu temu, ova tehnika podrazumijeva kačenje žive ili mrtve ribe na udicu i na taj način “zakačiti” soma koji će sigurno progutati ovakav mamac ukoliko se nađe u blizini. Ne postoji odgovor šta je bolje, da li živ ili mrtav mamac, kao što ne postoji ni odgovr koju ribu upotrebiti za mamac. Neko će vam savjetovati da zakčitebandara koji je veoma izdržljiv, drugi će vam reći da su plotica ili deverika najbolji mamci. Vi odaberite svoj mamac.
Sjajan ulov su imali naši ljudi koji žive u Njemačkoj, a pecali su na ušću Bosne u Savu u opštini Šamac. Som dug više od dva metra, rijetka je pojava u Savi, ali ovi ribolovci sa posebnom tehnikom su uspjeli da ga ulove.
Priču HIT TV pogledajte u nastavku.
(Balans)

