Foto: Balans
Sezona svježeg graška je relativno kratka, bere se od kraja aprila do jula, dok je u maju i junu špica sezone. Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice lepirnjača čiji uzgoj je dosta raširen na našim područjima.
Iako je riječ o mahunarki, grašak nije povrće. Ova slatkasta mahunarka raste isključivo iz cvijeta pa pripada među sve ostale voćke.
Ima vretenast i dobro razgranat korijen s velikom usisnom moći, koji može prodrijeti u tlo i do 120 cm u dubinu. Visina stabljike razlikuje se od sorte do sorte pa tako grašak može biti visok od 30 – 200 cm. Ima parno peraste listove koji završavaju s viticom pomoću koje se biljka lakše prihvaća za oslonac.
Cvjetovi graška su bijele boje. Mahune mogu biti različitih boja, oblika, dužine i širine, a u njima se nalazi različit broj okruglih zelenih zrna.
Za sadnju i uzgoj graška najpovoljnija su rahla i mrvičasta, slabo kisela tla pH vrijednosti 6,5 do 7,5.
Priprema tla započinje u jesen i to oranjem na dubinu od 30 cm. Za uspješan uzgoj graška tlo treba biti i dobro pognojeno. Za gnojidbu se koristi dušično gnojivo u manjim količinama.
Sadnja graška obavlja se onda kada temperatura tla malo poraste. Nikako ga ne treba sijati u hladna tla, a temperatura bi trebala iznositi barem 10°C. Od sredine proljeća pa sve do sredine ljeta može se obavljati sjetva ranog graška. Temperature zraka za vrijeme sjetve ne bi smjele biti previsoke jer bi to moglo omesti klijanje. Ovisno o vremenskim uvjetima, rane sorte graška mogle bi dozreti već nakon 3 mjeseca.
Dubina sadnje graška iznosi 3 cm, a sije se u redove u obliku slova V. Među biljkama bi trebalo ostaviti barem 5 cm razmaka, a redovi moraju biti udaljeni jedan od drugog 15 – 20 cm.
Grašak će dobro rasti u umjerenoj i vlažnoj klimi, a optimalna temperatura za njegov razvoj iznosi 18°C. Iako može niknuti i pri temperaturi od 4 – 6°C, najbolja temperatura za nicanje graška je oko 15°C. Mlade biljke mogu podnijeti i niže temperature. Kako bi grašak dobro rastao, treba ga saditi na osunčanim zemljištima jer će u hladu slabije uspijevati.
Kada grašak krene rasti treba mu osigurati potporu, odnosno postaviti potporne kolce. Nema stabilnu stabljiku pa se nakon nekog vremena krene polijegati prema tlu. Nasad treba okopavati i ručno plijeviti.
(Balans/Agroklub)