• tik tok

Proizvođači lubenice i dinje iz Janje: Cijena dobra, urod solidan

Sep 10, 2023

Foto: Balans

Ljeto još uvijek traje, pa tako i sezona lubenice i dinje. Osim uvozne, na našem tržištu ima i domaće, a posebno je atraktivna ona koja se proizvodi u Semberiji. Janja je oaza lubenice i dinje. Almir Hasifić zasadio je dinju na 15 dunuma. Više je nego zadovoljan ovogodišnjim urodom.  

„Sve zavisi. Jedne godine ovako, druge onako. Nikada se ne zna kako. Može biti da ne ubereš ništa. Ali sada ima dosta, hvala Bogu. Može se ubrati koliko hoćeš. Nismo mislili da će biti ovoliko, ali, eto, imamo“ – kazao je Hasifić.

Uzgoj dinje nije lak, pričaju proizvođači, a posebno zbog sve težih vremenskih uslova.    

„Potrebno je prvo dobra zemlja, obrada, đubrenje, folija, trake, prskanje, zaštita. Ova artikla hoće maksimalno posvećivanje. Nema tu hoćeš, nećeš. Moraš se maksimalno potruditi“ – istakao je Nedžad Velagić, poljoprivredni proizvođač iz Janje.

Dinja ne voli hladno vrijeme kao ni lubenica koja kasni sa zrenjem ove godine. Kako prepoznati zrelu i dobru lubenicu, obješnjava naš sagovornik.

„Mora biti da zveči kada je zrela i friška lubenica. Zrelost mora imati karektiristike da ima sjaj, ovu žutinu i ovaj parčak da nema dlačica“ – kaže Velagić.

Proizvodnja u Janji ove godine je smanjena, ali cijene nisu loše, kažu proizvođači.

„Pa, dinja je tu negdje oko 1 KM, lubenica oko 0, 60 KM na veliko. Mislim, nije za potcijeniti, mada nema roda i prinosa. Dobra lubenica bude 7-8 tona kada je godina kako treba. Ove godin bit će jedno 4 tone.“ – priča nam Nedžad Velagić. Iste stavove dijeli i Mujo Bogaljević iz OPG „Agrofarmer“ Janja

„Što imamo smanjenu proizvodnju površinski, tako imamo i urod. Desetkovan je urod ove godine. Cijena je malo jača. Na neki način tražimo neku utjehu. Međutim, nije to nikakva utjeha jer mi nemamo dovoljnu količinu uroda po određenoj površini, bez obzira na usjev da bismo bili konkurentni.“ – kazao je Bogaljević.

Koliko god da je ima, ukusna je i slasna, kako dinja tako i lubenica, a najslađa vrsta lubenice je Marabela a dinje Dženet, poručuju iz Janje.

(Balans)