• tik tok

Prirodni memorijalni spomenik: Dani Titove pećine u Kladnju

Jun 29, 2024

Foto: Facebook

Manifestacija “Dani Titove pećine” održava se u Kladnju ovaj vikend, a organizatori su SABNOR TK i Opština Kladanj.

U petak navečer je održana promocija zbornika radova sa okruglih stolova pod nazivom “Tito i Bosna i Hercegovina: Razgovor sa rukovodstvom NOP-a za BiH u Plehovićima kod Kladnja 1943.”.

Danas je organizovan program kod Titove pećine u Kladnju, obilazak pećine i druženje. Manifestacija “Dani Titove pećine” prerasla je u tradicionalnu i održava se svake godine zadnje subote u mjesecu junu u znak sjećanja na značajne historijske datume iz perioda NOOR-a 1941-45. Okuplja veliki broj građana Kladnja, ali i članova udruženja antifašista i boraca NOR-a sa područja Tuzlanskog kantona.

Titova pećina Plahovići, nalazi se u blizini mjesta Plahovići  kod Kladnja. Smještena je u srcu Hrasnika, okružena  Babinom stijenom i Gradinom, a licem je okrenuta prema Drinjači.

To je pećina u kojoj je za vrijeme narodonooslobodilačkog rata u junu 1943. godine boravio vrhovni komandant Tito za vrijeme borbi za oslobođenje Kladnja i ostalih mjesta Istočne Bosne. Ova pećina je proglašena Memorijalnim spomenikom prirode.

Na područje Kladnja Tito dolazi 26. juna nakon žestokih borbi na Sutjesci i nakon njegovog ranjavanja. Boravak u Kladnju iskoristio je da se odmori i zaliječi ranu. Usljed opasnosti od neprijateljske avijacije, Tito prelazi iz Kladnja 01. jula 1943. godine ujutro u zaselak Plahovići. Danju radi u jednoj pećini (danas se zove Titova pećina), a noćiva u kući Muje Mazalovića. Ta kuća i danas odolijeva zubu vremena i svojom starinom predstavlja interesantan primjer stare bosanske gradnje .

Za vrijeme Titovog boravka u pećini, mještani Plahovića svaki dan su Titu i njegovoj pratnji blizu pećine donosili ručak. U tom zaseoku s Titom su se nalazili članovi Vrhovnog štaba NOV I POJ, Izvršni odbor AVNOJ-a, Britanska vojna misija i pjesnik Vladimir Nazor. U pisanim dokumentima iz tog perioda stoji da je tu Tito se članovima CK KPJ i Izvršnog odbora AVNOJ pisao načela odluka koje su krajem 1943. godine donesene na zasjedanju AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a.

Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima Bosne i Hercegovine u noći 25./26. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu, ZAVNOBiH je poslije 480 godina obnovio državnost Bosne i Hercegovine, potvrdio njen istorijsko-politički i državno-pravni individualitet i formirao federalnu Bosnu i Hercegovinu (praktično državu).

Predvečer 11. jula Tito sa kolonom Vrhovnog štaba odlazi iz sela Plahovići pravcem Kladanj-Gojsalići-Prijevor-Dole i nakon osam sati marša stiže u selo Turalići, 14 km zapadno od Vlasenice gdje se zadržava dva dana. U selu Turalići generali sekretar KPJ Josip Broz Tito 12. jula 1943. godine obavještava Pokrajinski komitete KPJ za Bosnu i Hercegovinu da je Odluka CK KPJ da za političkog sekretara PK KPJ za BiH bude postavljen Đuro Pucar. Danas se o ovim spomenicima brinu i održavaju ih Udruženje antifašista i boraca NOOR-a Općine Kladanj i Udruženje “Josip Broz Tito” Kladanj.