• tik tok

Prijatelji željeznica: Vratite vozove u Tuzlu

Dec 1, 2022

Tačno prije deset godina  Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine ukinule su putničke vozove na relaciji Tuzla-Brčko-Tuzla i Bihać-Bosanski Novi-Bihać, podsjetili je javnost Neformalna grupa građana “Prijatelji željeznice” Tuzla.

Iz ove grupe podsjećaju da je promet putnika na relaciji Tuzla-Brčko obnovljen u novembru 2002. godine, deset godina nakon što je posljednji put voz prugom od grada soli do sjeverne kapije Bosne prošao 1992. godine. Prema podacima s kraja novembra 2002. godine voz Tuzla-Brčko-Tuzla, koji je tada saobraćao dva puta, dnevno je prevozio u prosjeku oko 250 putnika.

“Međutim, izostanak ulaganja u željezničku infrastrukturu na području sjeveroistočne Bosne i nebriga od strane države i željeznice dovela je i do izostanka razvoja ponude u željezničkom putničkom saobraćaju te naposlijetku ukidanja ovog voza. Radi se o putničkom vozu koji je povezivao Distrikt Brčko, Federaciju BiH, a jedno vrijeme i Hrvatsku, odnosno velike urbane centre Brčko, Srebrenik i Tuzlu”- kazali su Prijatelji željeznice.

Ova relacija ima poseban značaj jer se radi i o čuvenoj pruzi Brčko-Banovići koja je sagrađena omladinskim radnim akcijama u periodu od 1. maja do 7. novembra 1946. godine. Zbog svog značaja prozvana je prugom “uglja i hljeba”.

“Sve to nije bilo dovoljno da se voz od Tuzle do Brčkog održi u saobraćaju, a ono što zabrinjava jeste da od njegovog ukidanja 1. decembra 2012. do danas, ništa nije urađeno da se isti ponovo vrati u saobraćaj, a pruge saniraju i elektrificiraju. Nije rađeno na stvaranju boljih uslova za povratak putničkog voza Tuzla-Brčko, koji je bio posljednji voz Željeznica Federacije BiH na području sjeveroistočne Bosne. Da situacija bude još gora, nije ništa učinjeno ni da se održi voz Željeznica RS-a Doboj-Tuzla-Doboj, koji je bio “posljednji mohikanac” putničkog željezničkog saobraćaja u Tuzlanskom kantonu. Voz Doboj-Tuzla ukinut je 14. decembra 2019. godine”- rečeno je iz pomenute grupe građana.

Tuzlanske pruge nastavile su prevoziti teretne vozove za potrebe elektroenergetskog sistema i privrede Bosne i Hercegovine, a o potrebama građana, o ekologiji i sigurnosti saobraćaja Tuzlanskog kantona niko i ne razmišlja. Danas, autobusi po nikad skupljim cijenama prevoze putnike, pa i migrante iz Tuzle i u Tuzlu, kroz Bosnu i Hercegovinu i u svijet, pruge zarastaju u korov, a građani samo mogu sanjati udobniji, brži i sigurniji prijevoz. Mogu gledati ka Sarajevu iz kojeg Talgo vozovi saobraćaju ljeti i do mora.

“Pozivamo nove vlasti na svim nivoima u BiH da ovu situaciju promjene, da Tuzlu povežu sa ostatkom BiH kako drumom, tako i željeznicom. Kanton od pola miliona stanovnika više ne smije biti slijepo crijevo saobraćajnih tokova Bosne i Hercegovine “- poručuju Prijatelji željeznica.

(Balans)