• tik tok

Pravi li nas vlast budalama?

Jun 3, 2022

Piše: B.A.

Kao nakon svake smjene vlasti tako i nakon što je SDA sa svojim satelitima 14. februara 2022. godine smijenila vlast koju su činili SDP i PDA, revolucionarne promjene ili promjene javnog političkog diskursa i ponašanja potpuno su izostale. Baš kao i prethodna, i nova vlast je iskoristila prvu priliku i povukla stranački bitne, ali zakonski sumnjive poteze prvenstveno kroz izmjene nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja.

O kakvim izmjenama se radi dovoljno govori i sama činjenica da Vlada Tuzlanskog kantona, kojom sada predsjedava premijer Irfan Halilagić, nije željela u skupštinsku proceduru uputiti ove zakone, nakon što je dobila negativno mišljenje Ureda za zakonodavstvo TK. Pošto su izmjene zakona bile nužne da se smijene ranije stranački postavljeni kadrovi (koje je uradio SDP sa PDA na neustavan način), većina u Skupštini Tuzlanskog kantona odlučila je stvar uzeti u svoje ruke i na mišiće progurati izmjene iza koje nije htio stati ni premijer ni aktuelni ministar obrazovanja ni Ured za zakonodavstvo. Te izmjene će, prema mišljenju Ureda, dovesti do novih smjena, a moguće i do tužbi, koje će rezultirati novčanim odštetama.

Uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije TK, o kojem se priča godinama, započet je u mandatu SDP-PDA, ali je i to SDA omalovažavala, predstavljajući ga kao minoran korak u borbi protiv korupcije, da bi odmah po preuzimanju vlasti SDA svesrdno preuzela ovaj projekat i nevješto paradirala s njim pred međunarodnim zvaničnicima koji su željeli vidjeti koje rezultate je polučio novac koji su uložili.

Samo ovim potezom, ako nisu bili dovoljni nebrojeni prije njega, demaskiran je narativ koji je SDA zajedno sa DF-om, Socijaldemokratama, Strankom za BiH i kolegama poslanicima koji stranačke dresove mijenjaju češće nego zimske gume, pokušavala nametnuti od preuzimanja vlasti. Svaki potez prethodne vlasti je ismijavan, a posljedice njenog rada su toliko preuveličane da se SDA u cijeloj priči nametnula kao jedini spasilac kantona – nakod SDP-a spasi što se spasiti može.

Uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije TK, o kojem se priča godinama, započet je u mandatu SDP-PDA, ali je i to SDA omalovažavala, predstavljajući ga kao minoran korak u borbi protiv korupcije, da bi odmah po preuzimanju vlasti SDA svesrdno preuzela ovaj projekat i nevješto paradirala s njim pred međunarodnim zvaničnicima koji su željeli vidjeti koje rezultate je polučio novac koji su uložili. I nova vlast je, baš kao i stara, ili bilo koja druga prije nje, svu svoju snagu uložila u nekoliko stvari – predstavljanje vlastitog rada kao najznačajnijeg, i vođenje kadrovske politike koja koristi samo strankama u vlasti.

Tako su promptno pripremljene pomenute izmjene zakona iz oblasti obrazovanja, na kojima su insistirali Socijaldemokrati, smijenjen je Upravni odbor UKC-a, na čemu je insistirala SDA, kao i mnogi drugi upravni odbori i direktori koji nisu bili u mandatu. Na savjetnička mjesta su dovedeni zaslužni kadrovi iz prethodnih saziva vlasti, a sve je pripremljeno i da novi direktor UKC-a bude bivši SDA premijer dr. Denijal Tulumović. Istina, nova vlast nije smjenjivala promptno, te su neki direktori i upravni odbori ostavljeni na pozicijama do isteka mandata, stvarajući time privid da se ipak ne smjenjuje stranački i neselektivno.

Ipak, faktor koji je bio presudan pri donošenju odluke o smjeni vlasti, osim SDA-ovog, DF-ovog i SD-ovog dokazanog altruizma, bio je izdašan budžet koji je bio na raspolaganju do kraja 2022. godine. Zahvaljujući povećanom prilivu sredstava od PDV-a, kao i novcu koji je transferisan sa federalnog nivoa, SDA je u rukama imala sve potrebno za uspješnu predizbornu kampanju.

Isključivo u svrhe predizborne kampanje iz Vlade TK svake četiri sedmice dobijamo opsežnu informaciju šta je urađeno od preuzimanja vlasti, a ne zbog toga što nova vlast želi polagati račune građanima; gledamo poslanike kako se hvale da će borci, penzioneri ili trudnice dobiti naknade ili jednokratne pomoći kao da su sami poslanici zaslužni za to i kao da naknade dijele iz vlastitih džepova. Sve to rade sa podsmijehom na licu upućenom i to ne poraženim SDP-u i PDA-u,  nego upućenom građanima, čijim novcem će, zahvaljujući ovoj velikoj prevari o odgovornoj vlasti, priskrbiti sebi četiri godine rada bez odgovornosti, a građanima još jedan razlog više za odlazak.

(Izneseni stavovi su privatno mišljenje autora i ne odražavaju isključivo i stavove redakcije Balans.co.ba)