• tik tok

Portal e-pacijent: Građani TK uskoro mogu pristupiti svom elektronskom zdravstvenom kantonu

Apr 5, 2024

Foto: Balans

Tuzlanski kanton pravi iskorak i uvodi digitalni zdravstveni karton u okviru portala e-pacijent. Pacijenti će imati elektronski pristup podacima iz zdravstvenog kartona i medicinskoj dokumentaciji, a sve uz zaštitu ličnih podataka. Ovo je prvi ovakav pristupni projekat na nivou Bosne i Hercegovine.

E-portal bi trebao olakšati rad doktorima, medicinskom osoblju i pacijentima, za početak dostupnost laboratorijskih i dijagnostičkih nalaza. Papirnim uputnicama je došao zaista kraj, tvrdi resorna ministrica te naglašava i druge benefite koje će pacijenti imati.

“Imamo pristup i ortopedskim pomagalima, ali i još nešto što je do sada pravilo probleme. To je naručivanje. Tu su e-uputnice gdje ćemo jednim klikom znati gdje smo naručeni, kada, u koje vrijeme i nalazi su našim računarima ili mobitelima”, rekla je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

Pacijenti imaju pravo uvida u svoju medicinsku dokumentaciju, a to ubuduće mogu ostvariti ako podnesu zahtjev, kako za sebe, tako i za članove porodice koji nisu informatički pismeni.

“Jednostavan unos ličnih podataka i prijava. Prijava u poslovnicu sa ličnom kartom, dobijanje passworda i pristup portalu pacijenata, odnosno, svom  medicinskom kartonu koji obuhvata sve elemente koji su prisutni na ovom portalu. Naravno, portal će se razvijati i na druge medicinske grane”- objasnio je Denis Husić, direktor Zavoda zdravstevnog osiguranja TK.

Ovaj projekat koštao je oko 790.000 KM. Osima portala za pacijente, čine ga Help desk Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema instaliran u svim ustanovama, centralni finansijski softwer te registar ljekara i medicinske opreme na stranici. Portal za pacijente bi trebao do kraja mjeseca biti funkcionalan i pušten u javnost.

(Nataša Tadić)