• tik tok

Opšte izbore će pratiti 2.000 nestranačkih posmatrača

Jul 21, 2022

Više od 85 organizacija i 100 posmatrača učestvuje u posmatračkoj misiji za opšte izbore 2022.godine, saopštila je danas Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”. Na izborni dan će biti angažovano preko 2.000 posmatrača izbornog dana širom BiH.

Posmatrači će naredna tri mjeseca gledati rad lokalnih izbornih komisija i poštivanja rokova propisanih izbornim kalendarom, evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti i prevara, posmatranju izborne kampanje, te obuci posmatrača izbornog dana.

” Koalicija „Pod lupom“ je već i prije samog početka dugoročnog posmatranja Općih izbora 2022. godine zabilježila nekoliko izbornih nepravilnosti koje spadaju u kategoriju izborne kampanje u vremenu kada je ista zabranjena. Stoga, pozivamo sve političke subjekte i kandidate na izborima da poštuju izborna pravila, te sve institucije na saradnju u narednom periodu. Građane i građanke BiH pozivamo da se pridruže našim aktivnostima” poručili su  iz Koalicije te dodali da nezavisne izborne posmatračke misije imaju preventivnu, proaktivnu i informativnu ulogu u zaštiti izbornog procesa.

Izbori predstavljaju osnovni i najvažniji oblik građanskog učešća u demokratskim društvima, a svake izbore u BiH najvećim dijelom provodi i kontroliše do čak 140.000 stranačkih osoba u ulozi članova biračkih odbora, stranačkih posmatrača i kandidata na izborima. Stoga je tu značajno prisustvo nestranačkih, građanskih posmatrača na izborima jer to vraća povjerenje građana u izborni proces i značajno utiče na sprečavanje izbornih nepravilnosti.

” Cilj Koalicije „Pod lupom“ su slobodni i pošteni izbori i zaštita glasova građana birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora, zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome predano radimo osam godina”- poručili su iz Koalicije.

Iz Koalicije “Pod lupom” pozvaju građane da se prijave za nestranačke posmatrače  izbornog dana, a to mogu učiniti putem  besplatnog telefona 080 05 05 05 ili putem dostupnih online obrazaca na www.podlupom.org.

( Balans)