• tik tok

Najslađi dan: Ko je napravio prvu čokoladu?

Jul 7, 2024

Foto: Facebook Lindt

Svjetski dan čokolade ili Najslađi dan, obilježava se danas.

Na čokoladi kakvu poznajemo danas zahvaliti možemo Nizozemcu Conradu J. van Houtenu. On je je 1828. patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah. Englezi, točnije Joseph Fry, otkrili su 1847. kako taj prah miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem. Bila je to prva čokolada za jelo, omiljena među ljudima.

Za mliječnu čokoladu zaslužan je Švicarac Daniel Peter. Eksperimentirao je s mlijekom te je 1875. proizveo prvu mliječnu čokoladu. Proizvodnju čokolade dalje su usavršavali Švicarci, na čelu s Rudolfom Lindtom, koji je 1879. napravio je čokoladu koja se topila u ustima. Takva čokolada poznata je i po nazivu “chocolat fondant”.

Lindt je i danas jedna od najpoznatijih tvornica čokolade. Tvornica ima i svoj muzej koji je zamišljen kao interaktivan, a nudi i tečajeve izrade čokolade. Posjetitelji mogu naučiti o povijesti čokolade i tome kako je kakao „pokorio“ Europu te vidjeti proces proizvodnje omiljenih slastica. U sklopu kompleksa nalazi se i centar za istraživanje i unaprijeđenje tvornice kao i najveća svjetska Lindt trgovina i kafić.

(Balans)