• tik tok

Najmanje osam žena ubijeno ove godine u BiH

Nov 23, 2022

Najmanje osam žena ubijeno je ove godine u BiH, a u periodu od 2015.do 2020. godine, njih 56, nezvanični su podaci. Da se ovo ne bi dešavalo, potrebna je reakcija institucija, društva i pojedinca, poručeno je iz Udruženja „Vive Žene“ iz Tuzle koje je danas najavilo kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, a sve kako bi se smanjilo i iskorijenilo nasilje nad ženama.

U bosanskohercegovačkom društvu nasilje nad ženama i nasilje u porodici je opšteprisutno. Često to nasilje završi femicidom, a počiniocu su bračni ili vanbračni partneri. Žene žrtve nasilja moraju shvatiti da nisu same i da podršku mogu dobiti u nekoj od pet sigurnih kuća u BiH, a jedna je smještena u Tuzli u sklopu Udruženja “Vive žene”.

“Nama se ove godine za pomoć i podršku, kroz dnevni tretman obratilo 250 osoba, dok je u Sigurnu kuću UG „Vive žene“ do sada smještene 93 osobe. Od toga 50 žena i 43 djece”- pojasnila je Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće. Neke žene ne stignu do Sigurne kuće. U Tuzli su se u skorije vrijeme desila dva ubistva žena. Jedno u Tuzli kada je suprug ubio ženu pa sebe, a drugo u Sapni gdje je sin ubio majku, a koja je, navodno, kucala na brojna vrata ranije prijavljujući sina.

“U konkretnom slučaju, ako je policija zaprimila prijavu, ako nije znala šta da radi, mogla je konsultovati druge subjekte zaštite. Kliniku za psihijatriju ili bilo koga drugog, a ne samo pustiti da se desi. Mi reagujemo kada se dese tragični slučajevi”- smatra Huremović. Ona podsjeća čija je obaveza zaštita žrtve.

“Jedan od ciljeva kampanje je odgovornost u sistemu. Prije svega, predstavnika institucija. Zna se kome se, po Zakonu o zaštiti nasilja u porodici, prijavljuje nasilje i šta je njihova obaveza. U prvom redu su to policija i centri za socijalni rad. Može se prijaviti i u Udruženje “Vive žene”. I to je obavezan, ne samo građanin koji zna za nasilje, već i predstavnici institucija koje trebaju provoditi taj zakon”- pojasnila je voditeljica Sigurne kuće.

Zakon obavezuje kantone da imaju mehanizme zaštite od nasilja u porodici. Tuzlanski kanton ima Akcioni plan, koordinacioni tijelo, protokol.

“Mi smo kanton koji je prvi napravio protokol o psotupanju kada se otkrije, a kasnije su drugi  kantoni sačinili protokole. Taj protokol je ko i šta radi u takvim okolnostima u takvim okolnostima i situacijama”- rekao je Edin Šestan, iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Žene često ne prijavljuju nasilje, zbog straha, ekonomske ovisnosti, neinformiranosti. Radionice na ovu temu, korisne su, pokazala je praksa. Radionica je održana u Srebreniku i žene su bile zainteresovane za sve informacije oko prijave nasilja.

“Ono što je njih kočilo je proces kako sebi mogu pomoći, koje su to institucije koje im mogu pomoći i koja su to prava koje one mogu ostvariti u tom procesu”- kazala je Vildana Pjević, iz Centra za socijalni rad Srebrenik.

I kada prijave nasilje, budu smještene u Sigurnu kuću, ostaje otvoreno pitanje šta dalje? One koje se, na njihovu sreću, ne vraćaju zlostavljaču, trebaju samostalan život i ekonomsku neovisnost. Udruženje “Vive žene” je kroz saradnju sa privrednicima, zaposlilo nekoliko žena.

“Svako iz svoje nadležosti može bar minimum aktivnosti poduzeti da se ta žrtva zaštiti i da u konačnici imamo, da kažemo, jedan uspješan slučaj. Ove godine se možemo pohvaliti da imamo određen napredak. On je minimalan, ali za nas je to veliki uspjeh”- poručila je Huremović.  

Kampanja 16 dana aktivizma simbolično počinje 25.novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kada će biti organizovana mirna šetnja u Tuzli za sve žrtve femicida, a ovim povodom je izrađena i namjenska posmrtnica. Ova kampanja se sprovodi u 187 zemalja širom svijeta, a traje do 10.decembra kada se obilježava Dan ljudskih prava.

U okviru kampanje, planirane su edukativne radionice, okrugli sto, predavanje i drugi sadržaji, a sve kako bi se ojačala svijest da nasilje nije problem pojedinca, već cijele zajednice.

“Kampanja je poziv pojedincima, rgupama, svima nama, da se eliminišu svi oblici rodno zasnovanog nasilja. Cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, a posebno unapređenje rada i saradnje institucija svih nivoa vlasti i nevladinog sektora koji se bavi ovom temom”- poručeno je iz “Vive žena”.

(Nataša Tadić)