• tik tok

Mujo Muratović inicira izgradnju fiskulturne sale u Gornjim Živinicama

Nov 28, 2022

Vijećnik Mujo Muratović iz Živinica danas je Gradskom vijeću podnio inicijativu za izgradnjun fiskuluturne sale u Osnovnoj školi “Gornje Živinice” u Gornjim Živinicama. Iako osnovana prije 24 godine, ova škola nikada nije dobila potrebnu salu.

Nastavu u ovoj školi trenutno pohađa 225 učenika raspoređenih u 11 odjeljenja. Iako osnovana prije dvije i po decenije, ova škola nema fiskulturnu salu za učenike. Pa tako časove fizičkog vaspitanja obavljaju ispred škole, na hodnicima ili učionici.

Da bi se to promijenilo, zalaže se Gradski vijećnik Mujo Muratović koji je na dašanjoj sjednici Gradskog vijeća, podnio inicijativu da se izgradi fiskulturna sala u pomenutoj školi.

„Osnovna škola “Gornje Živinice” je jedina Osnovna škola u Živinicama koja nema izgrađenu fiskulturnu salu. Obzirom da se ovdje školuju djeca svih nacionalnosti, nepohodno je da Gradonačelnik i Gradsko vijeće pokažu da svi imamo ista prava i učine sve da se i u ovoj školi djeca osjećaju vrijednim i da u 21. vijeku imaju gdje obavljati fizičko vaspitanje“ – kazao je Mujo Muratović, inicijator izgradnje fiskulturne sale.

Gradnja školskih objekata nije u nadležnosti općina i gradova, ali jeste Vlade TK, kojoj bi Živinice trebale uputiti zahtjev za izgradnju sale prije donošenja budžeta.

„Tražim od gradonačelnika i Gradskog vijeća da u budžet Živinica uvrstimo ovu stavku, a da ostatak sredstava tražimo od Vlade TK i resornog ministarstva. Na taj način bi djeci i nastavnom osoblju Osnovne škole “Gornje Živinice”, lakšim učinili školovanje i rad“ – zaključuje Muratović.

Hoće li gradonačelnik Samir Kamenjaković i Gradsko vijeće imati sluha za ovu značajnu inicijativu, znat će se veoma brzo.

(Balans)