• tik tok

Može li Denis pobijediti Bakira ili Bošnjaci još uvijek glasaju za Aliju?

Sep 18, 2022

Izborna kampanja u BIH ušla je u svoju drugu polovinu, koja će svakako biti mnogo agresivnija od prvih 15 dana. Ono što smo mogli vidjeti do sada je jaka SDA, a trom SDP i svi koalicioni partneri koji podržavaju Denisa Bećirovića za člana Predjedništva BIH.

Ono čime ćemo se baviti je duel Bećirovića i Izetbegovića u borbi za člana Predsjedništva BIH.

Ako pogledamo rezultate prošlih izbora održanih 2018. godine vidjet ćemo da je SDA-ov Šefik Džaferović dobio 212.581 glas, dok je drugoplasirani bio Denis Bećirović sa 194.688 glasova.

Bećirović te 2018. godine nije imao podršku opozicije koju danas ima, ali za protivnika nije imao Izetbegovića, nego Džaferovića koji nema kapacitete pomenutog predsjednika SDA.

Značajno je reći i da se u javnosti stvorio ambijent kako su se sve stranke u BIH urotile protiv SDA, što prosječno bh. glasaču nije muzika uhu draga, pa se stvara kontraefekat.

Diskutabilna je i podrška Denisu Bećiroviću većine stranaka, a koje su nastale iz SDA, jer je iluzorno očekivati da će, na primjer, svi članovi NIP-a ili SBB-a glasati za Denisa Bećirovića, čak ni svi članovi i simpatizeri SDP-a neće glasati za Bećirovića, jer imaju alternativu u Željku Komšiću.

Ankete koje se u posljednjih nekoliko dana mogu vidjeti idu na ruku SDP-ovom kandidatu jer kazuju da ima podršku 37% birača u odnosu na Izetbegovićevih 24%. I ovdje treba imati na umu da je anketu objavio portal The Bosnia Times koji je protivnik politike SDA i samog Izetbegovića.

Najobjektivnija anketa biti će ona 2. oktobra kada svako svojom rukom zaokružuje onog kandidata kojeg želi.

Apsolutni rekord po broju glasova još uvijek drži prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović koji je 1996. godine osvojio 730.592 glasa. Bakir Izetbegović se dosta uzda i u zasluge rahmetli oca koji je bio istinski borac za BIH i kod Bošnjaka je ostavio neizbrisiv trag. Ako izgubi od Bećirovića, Izetbegović će izgubiti i značajan dio moći u stranci kojom suvereno vlada od  2015. godine.

Bećirović, ako izgubi i ove izbore, bit će gubitnik godine, kojem će stranka naći mjesto na državnim jaslama, baš kao i prije četiri godine.

(Balans)