Monte kocke su moderan kolač, koji ukusom privlači i djecu i odrasle.
Ako imate vremena i volje, a naravno i sastojaka za ovu ukusnu slasticu, možete je napraviti brzo, a ukus je nezaboravan.
Sastojci:
BISKVIT:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike tople vode
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
PRELJEV:
1 dcl čokoladnog mlijeka
KREMA:
1 l mlijeka
6 kašika šećera
8 kašika gustina
200 gr margarina
ČOKO KREMA:
200 gr čokolade za kuhanje
200 gr eurokrema
500 ml slatkog vrhnja (šlag)
Priprema biskvita:
Bjelanjke sa prstohvatom soli izradite u čvrsti snijeg.
2. Žumanjke i šećer pjenasto izradite.
3. Dodajte toplu vodu, prođite mikserom.
4. Brašno, prašak za pecivo i kakao pomiješajte i dodajte u žumanjke, sjedinite.
5. Lagano dodajte bjelanjke i kuhačom izmješajte.
6. Pouljite i pobrašnite dno kalupa, te ulijte smjesu.
7. Stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni, te pecite 20 minuta
8. Kada je pečeno ostavite da se ohladi.
9. Čokoladno mlijeko ugrijte i premažite biskvit, ostavite da se ohladi.
Priprema mliječne kreme:
1.Šećer i gustin umiješajte sa malo mlijeka, a ostatak stavite kuhati.
2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte kao puding.
3. Kada se ohladi umiješajte izrađeni margarin i sve sjedinite
4. Kremu premažite preko biskvita.
Priprema čokoladne kreme s vrhnjem:
1.Slatko vrhnje ugrijte do vrenja, na laganijoj vatri.
2. Prelijte preko čokolade i eurokrema.
3. Miješajte sve dok se čokolada ne istopi i sve sjedini.
4. Čokoladnu kremu rasporedite preko svijetle kreme.
5. Stavite u frižider da se kolač stegne, a najbolje je da prenoći.
Recept preuzet sa stranice Natasine slastice.
(Balans)